A nyolcadik ünnepélyes megnyitó a Szarvasi Vízi Színházban

2018. június 18. 11:41 | behir.hu

2018-ban is hatvanhat napon keresztül minden este történik valami a színházban, azaz minden este tartanak előadást, részben belépős, részben ingyenes estékre várják a közönséget. Pénteken, szombaton nagyelőadások, szerdánként családi esték – mesejátékok – a hét többi napján ingyenes „víz fölötti” - esték várják közönségüket.

Az első évadtól sikeresen működik, és nagy nézőszáma van A vers a víz fölött című programnak, ami egyedülálló, de van Zene a víz fölött; Szarvasiak a víz fölött; Kedvenceink a víz fölött műsor is. A talkshow a víz fölött a legújabb, amelyben neves művészek, színész vagy színházhoz közel álló foglalkozást választó gyermekeiket hozzák el a Vízi Színház színpadára „Mellettem az utódom” alcímmel, a program kapcsolódik a családok évéhez.

Június 15-én nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit Szarvason a Vízi Színház, az időjárás kegyeibe fogadta a péntek esti előadást, mint az évek során annyiszor. Az első estén, ahogyan az elmúlt hét évben is mindig, Fekete Péter köszöntötte a nézőket, aki kultúráért felelős államtitkári kinevezése miatt sem mulasztotta el a szarvasi évad megnyitását.

 

Fotó: színház

 

-   Három héttel ezelőtt, amikor Klebelsberg Kuno székének az árnyékához közel kerültem, fogadalmat tettem, hogy minden alkalommal, amikor mikrofon közelbe kerülök, akkor felhívom a figyelmet egy magyarországi értékre – függetlenül attól, miért is gyűltünk össze. Ezen fogadalmamat betartva egy icike, picike furulyát hoztam magammal és hoztam egy mondatot: „A zene mindenkié!” Ez a Kodály Zoltán mondat állt az iskolában – ahová jártam – a tábla felett, amely beleéget szívembe, lelkembe. Ez a mondat állt a most megnyitott Békés-tarhosi Zenei Napok prospektusának címlapján is. Békés-tarhoson európai szintű munka folyik, kulturális érték, amit meg kell őrizni! – hangsúlyozta Fekete Péter, majd a nyolcadik évadát kezdő Szarvasi Vízi Színház sikerének titkát kutatva folytatta ünnepi beszédét.

-   Gyakran megkérdezik: mi a siker titka? Mi a csoda? Mitől van, és miért Szarvas? Mindig elmondom, hogy a történelmi Magyarország közepe, mert fantasztikus együttlétben van a közönség, az önkormányzat és a művészek, mert az égiek tenyerükön tartják ezt a színházat. Ha körülnézünk, mindenhol esik az eső körülöttünk, de Szarvas felett megáll. Kívánom Önöknek, magunknak, hogy az égiek tartsák továbbra is a tenyerükön azt a folyamatot, azt az alkotó közösséget, akik nyolc éve sikerrel működtetik ezt a színházat!

Fekete Péter köszönetet mondott elődjének, Závogyán Magdolnának, aki helyettes államtitkárként Békés megyét szívvel, lélekkel képviselte, segítette. Az évad elindításához kérte Babák Mihályt, Szarvas város polgármesterét a színpadra, aki köszöntötte Fekete Pétert mint kulturális államtitkárt, mint igazgatót, aki a Vízi Színház programját segíti. Köszöntötte a nézőket, akik nélkül az elmúlt hét év nem lehetett volna sikeres. Jó szórakozást kívánva elindították a Szarvasi Vízi Színház nyolcadik évadját.

A nyitó esten a Jókai Színház Marc Camoletti Leszállás Párizsban című fergeteges vígjátékával kezdett, az előadás rendezője Katkó Ferenc.

A nyár hátralévő programjai is zömmel vígjátékok, zenés előadások, igazi nyárestére való kikapcsolódást ígérő produkciók. A My Fair Lady Papp Barbarával, Szomor Györggyel, Bartus Gyulával, a Janika Kertész Marcella és Barabás Botond főszereplésével, A férjvadász Saárossy Kingával. Az Ármány és szerelem musicalváltozata Erdélyi Tímea, Timkó János és Dósa Zsuzsa főszereplésével, a Hotel Menthol Polák Ferenccel, Bardon Ivettel, Ragány Misával, Szemerédi Bernadettel és Nádházy Péterrel kerül színre, a Függöny fel! Danyi Judit és Zayon Zsolt főszereplésével. A Lucifer show Fehér Annával és Fekete Réka Tháliával, a Csak kétszer vagy fiatal Hűvösvölgyi Ildikóval, Mikó Istvánnal, Egri Mártával és Nagy Gáborral. Szarvason lesz látható Klotild néni Miller Zoltánnal, Pápai Erikával, Szacsvay Lászlóval, Egri Katival és Mihályi Győzővel. A Holdfénymulató Mihályi Rékával és Magyar Bálinttal. A miniszter félrelép Gesztesi Károllyal. Az Örömlányok végnapjait Fodor Zsókával, a Bob herceget Kállay Borival, Dósa Mátyással láthatja a közönség. Az évadzáró gála előtti napon a Segítség, megnősültem! című előadás főszereplője Pindroch Csaba.

A szerda esti családi napoknak is hagyománya van a Szarvasi Vízi Színházban. Próza, tánc, zene, cirkuszi elemek is gazdagítják a mesejátékokat. Láthatják a családok a Micimackó, A didergő király, a Csingiling az erdőben, Az égig érő fa, a Rigócsőr királyfi, a Lili és Lali meseországban, valamint a Cinderella című családi musicalt.

Több éve cirkuszi estékre is alkalmassá tették a színpadot, így színesítve a kínálatot. Ebben az évben a Megtanultam, megőrzöm, továbbadom… című produkciót láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkusz előadásában, Fekete Péter rendezésében és a családok éve jegyében.

2012-ben volt először látható a vízi színházban Szomor György musicalje, a Monte Cristo grófja, amely levehetetlen a műsorról, így ebben az évben is lesz hőlégballon, tűzijáték és fergeteges előadás, csodálatos dalokkal, mozgalmas jelenetekkel, Szomor Györggyel, Gulyás Attilával és Gubik Petrával.

A Szarvasi Vízi Színház első évétől bekapcsolódott a szarvasi Cervinus Teátrum Cervinus Művészeti Fesztiválja is a programba, amely két héten keresztül, július 11-24. között kerül megrendezésre. Színpadon látható a Valahol Európában, az Ármány és szerelem, a Lili bárónő, a Hotel Menthol, a Csodaszarvas, a Nyáresti kabaré (békebeli jelenetek, sanzonok, kuplék), nagyszabású Musicalgála és a Drótos Jankó, de egyedülálló hagyománya van a felolvasószínháznak is, amely nyáron nagy térben másképpen, de működik.

 

Fotó: színház

 

Az esélyegyenlőség jegyében fontos, hogy évente tartanak jelelt és narrált előadást a Szarvasi Vízi Színházban, ami ebben az évben sem marad el, a My Fair Lady lesz ezúttal jelelt, hogy a halláskárosult nézők is részesei lehessenek az előadásnak. A hétköznapi estén is megjelenik az esélyegyenlőség: a Jókai Színház és a SINOSZ kiírásában a vers- és prózaíró verseny eredményhirdetése, amelyre Szarvason a Vízi Színházban kerül sor.

Harmadik éve jutalmazza a Magyar Teátrumi Társaság azokat a szarvasi gyermekeket, akik az előző félévhez képest jobb eredménnyel zártak, az ajánlásokat az osztályfőnökök teszi. A gyermekek egy általuk választott családi előadásra kapnak meghívást, a bizonyítványuk átvételekor.

Fekete Péter a sajtótájékoztatón azt mondta, ez az év a családok éve, így a Szarvasi Vízi Színház is csatlakozik ehhez. A programokról, jegyekről bővebben a www.viziszinhaz.hu oldalon található információ. Ahogyan Fekete Péter fogalmazott, „azért Szarvast válasszák az utazók, mert itt minden este történik valami”. Az első este tűzijátékkal fejeződött be.

Galambos Edit

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
2021. szeptember 27. 19:04
FEL