„Már kicsi korban meg kell tanulni, hogy nyitottabbak legyünk egymás felé”

2022. január 29. 17:27 | Such Tamás

Viszonylag későn, 13 évesen kezdett el versenyszerűen úszni a Békéscsabai Előre Úszó Klubnál. Zsilinszki Orsi azóta számos nemzetközi versenyen domborított; májusban indul a második siketlimpiáján. A napi 3-4 óra edzés mellett a csabai önkormányzatnál tevékenykedik, mint irodai segítő.

(A beszélgetésünkben óriási segítségünkre volt Szlaukó-Fischer Nóra, a Békés Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat jelnyelvi tolmácsa.)

 

– Hány évesen kezdtél el úszni?

– Már négyévesen, de 13 esztendős koromig szinte csak hobbi szinten jártam ki az uszodába. Majd amikor Kozma Zoltántól, az egyik társamtól megtudtam, hogy a siketeknek is rendeznek nemzetközi versenyeket, egyre jobban elkezdtem érdeklődni az úszás iránt. Ámbár eleinte valahogy nem bíztam nagyon magamban, Zoli viszont annál inkább. Majd beajánlott Lázár Olga edzőnél.

 

Zsilinszki Orsolya és Szlaukó-Fischer Nóra – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Szlaukó-Fischer Nórával – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Te voltál az első siket sportoló az egyesületben?

– Igen.

 

– A legnehezebb úszásnem a pillangó. Miért épp azt választottad?

– Mert már a kezdet kezdetén abban voltam a legsikeresebb.

 

– Mikor érkeztek az eredmények?

– 19 évesen, egy nemzetközin.

 

Zsilinszki Orsolya és Kozma Zoltán – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Orsi és Kozma (Zoli) – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Már egyből nemzetközin?

– Igen, mert a siketeknek külön nem rendeznek országos versenyt, mert túl kevesen vagyunk. Így együtt indulunk a hallókkal.

 

– Milyen nemzetközi eredményeid vannak?

– Az első 2017-ben, a törökországi siketlimpián volt: 200 méter pillangón 6. helyezett lettem. Majd a következő esztendőben Lengyelországban szintén 200 méter pillén 4., 100 méteren pillén 6., 400 méter vegyesen 8. És a legutóbb 2021-ben, a lengyelországi Gliwicében rendezett rövidpályás bajnokságon 200 méter pillangón 4., 200 mellen 5. és 50 méter mellen 6.

 

Zsilinszki Orsolya és Szarvas János a Gliwicében rendezett rövidpályás bajnokságon – Forrás: Zsilinszki Orsolya

(Szarvas János trénerrel a Gliwicében rendezett rövidpályás bajnokságon – Forrás: Zsilinszki Orsolya)

 

– Hogy instruktál Szarvas Jani, az edződ?

– Noha jelelni nem tud, de jól használja a gesztusokat. Ha mutat valamit, akkor tudom, hogy miről van szó. Nem biztos, hogy egy másik siket értené a gesztusait, mert sajátos a kommunikációnk. Persze előfordul az is, hogy tévedünk, de mindig nagyon türelmes.

 

– Ugyanúgy edzel, mint a többiek: reggel-este?

– Igen, a hallókkal együtt. 

 

Zsilinszki Orsolya – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Orsi mindennapjai

 

– Az amcsi-limcsi gimis filmekben sokszor az a történet, hogy a diákok általában kiközösítik a sérült társaikat; miközben szerintem mindez pedagógusfüggő.

– Igen, ezt már kicsi korban meg kell tanulni, hogy gyerekek nyitottabbak legyenek egymás felé, és hogy miképp tudják kezelni a fogyatékossággal élő osztálytársukat. Én siketként születtem; de talán jobb is. (nevet)

 

– Meddig szeretnél úszni?

– A májusi siketlimpián mindenképp el szeretnék indulni, hogy utána mi lesz? Majd meglátom.

 

– Csaknem 200 pillében?

– De, illetve 200 mellen.

 

Galéria

 

***

Az idei siketlimpiát május 1-15. között a brazíliai Caxias do Sulban rendezik meg (az úszás: május 2-9-e között lesz). Ahogy fentebb írtuk, Orsi edzője Szarvas János és Petróczki Zsombor, valamint Zsombos segítője Forgó Luca.

Azonfelül a kondicionáló edzések a Víg Sándor által működtetett Royal Fitness edzőteremben, Szabados Edit tréner segítségével zajlanak. Továbbá a sportoló számára a napi ingyenes étkezést Hajdu Attila, a FEK Étterem és Söröző tulajdonosa biztosítja.

 

Zsilinszki Orsolya a Gliwicében rendezett rövidpályás bajnokságon – Forrás: Zsilinszki Orsolya

További programok »

FEL