A siketlimpia sikeres résztvevőit köszöntötte a békéscsabai városvezetés

2022. június 10. 17:33 | Hidvégi Dávid

A dél-brazíliai Caxias do Sulban tartották május 1-je és 15-e között a XXIV. Nyári Siketlimpiát, amelyen nyolc sportágban húsz versenyző képviselte a magyar színeket, köztük Zsilinszki Orsolya, a Békéscsabai Előre Úszó Klub versenyzője és Mihály Réka, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club futója. Pénteken a békéscsabai önkormányzat köszöntötte a sportolókat.

A Békéscsabai Jókai Színház előterében megtartott eseményen a város polgármestere emlékeztetett, hogy 1924 óta minden évben megrendezik a siketlimpiát. Hozzátette: minden hallássérült sportoló álma, hogy egyszer kijusson erre a világversenyre.

– A siketlimpiák történetében először fordult elő, hogy két békéscsabai sportoló képviselje a magyar színeket, amire nagyon büszkének kell lennünk. Itthon azt láttuk, hogy a csabaiak folyamatosan követték a versenyeiket és szurkoltak nekik. A két fiatal hölgy elmesélte, hogy az olimpiai táborban is érzékelték, hogy nagy az összefogás a helyiek részéről az ő versenyzésük kapcsán, ami doppingolta őket – fogalmazott Szarvas Péter.

A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club futója, Mihály Réka 800 méteren 6., míg 1500 méteren 7. helyezést ért el.

– Jól éreztem magam a siketlimpián, hiszen nagy élmény volt ez az egész. A versenyen nagyon hideg volt, mivel egész nap esett az eső. Brazíliában picit más világ van. Sajnos nem volt olyan jó a formám, mert kétszer is elkaptam a koronavírust három hét alatt, így nagyon kevéset edzettem, de örülök, hogy egyáltalán részt vehettem a megmérettetésen – mondta el kérdésünkre a sportoló jeltolmács segítségével.

Edzője egyetértett tanítványával abban, hogy a koronavírus miatt óriási nehézségeket kellett megélni. Tóth Sándor kiemelte: a brazil versenykörülmények, így a szél és az eső hátráltatta Rékát a jobb eredményben, de tudja, hogy sportolója a megmérettetésen és a felkészülés során is mindent megtett a siker érdekében.

A Békéscsabai Előre Úszó Klub versenyzője 50 méter mellen 6., 100 méter pillangón 7. lett, 200 méter mellen pedig egyéni csúccsal negyedikként csapott a célba. Zsilinszki Orsolya negyedik fináléjában megszerezte pályafutása első siketlimpiai érmét is, miután 3. helyen végzett 200 méteres pillangóúszásban. A 24 éves békéscsabai sportoló további két számában 800 méter gyorson 5., míg 100 méter mellen 6. lett.

– Jól éreztem magam. Brazíliában teljesen más a kultúra, illetve az emberek is mások. Hat versenyszámban a pontszerzés is sikerült, de a legkiemelendőbb a 200 méteres pillangóúszásom volt, hiszen harmadik helyezett lettem – értékelt az úszó.

Edzője úgy fogalmazott: Orsi számára egy nagyon nehéz év megkoronázása volt a májusi világverseny. Szarvas János hozzátette: versenyzője ugyan nem a legjobbját úszta, de pontosan tudja mi játszódott le a fejében, amiért nem sikerült egy jobb eredmény. Olyan hullámvölgyön ment keresztül, amit egy nem sportoló is nehezebben bírna ki – zárta gondolatát.

A kötetlen beszélgetés után Szarvas Péter polgármester és Varga Tamás alpolgármester adta át az önkormányzat elismeréseit a sportolóknak és edzőiknek. A várost továbbá Bacsa Vendel jegyző, Juhász István tanácsnok és Gregor László önkormányzati képviselője képviselte.

 

További programok »

Úszás

Uszonyosúszó Európa-bajnokság – Tíz arany, öt ezüst és négy bronz lett a vége

Kiss Nándor aranyat, Mozsár Alex pedig ezüstöt nyert a gödöllői uszonyosúszó Európa-bajnokság zárónapján. A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) információi szerint mindketten a 800 méteres búvárúszás döntőjében szereztek érmet. A magyar küldöttség így 10 arannyal, 5 ezüsttel és 4 bronzzal fejezte be a kontinensbajnokságot.
2023. július 24. 10:00
FEL