Úszás: Zsilinszki Orsolya nagy napjai Törökországban

2017. július 29. 17:01 | behir

Az atléta Mihály Réka mellett Zsilinszki Orsolya, a Békéscsabai Előre Úszó Klub versenyzője képviselte a megyeszékhelyet a törökországi siketlimpián. A 19 esztendős sportoló remekül szerepelt Samsunban, Lantosné Jámbor Nóra tanítványa hat számban szerepelt. A legjobb teljesítményt 200 pillangón produkálta, ahol a 6. helyen végzett – számolt be az eredményekről a klub hivatalos honlapja.

Hazánkból négy úszó teljesítette tavasszal a kiküldetéshez elengedhetetlen szintet, köztük Zsilinszki Orsolya, aki egyébként óriási tettet hajtott végre, ugyanis 1985 óta nem jutott magyar úszó a döntőbe egyéni versenyszámban a siketlimpián. A klub fiatal sportolója törte meg a „csendet” e téren.

Az úszó egészen fiatalon került a csabai klubba, ám néhány év után felhagyott a sportolással. Aztán meggondolta magát, és visszatért a medencék világába, ahol először Lázár Olga foglalkozott vele, de kezdetben a rekreációs csoportban. Ám látva gyors fejlődését és kitartását, 2013-ban átkerült a „normál” úszók közé, és ettől kezdve Lantosné Jámbor Nóra kezei alatt végezte az edzéseket.

Úgy tűnik, hogy jól döntött, hogy újra visszatért a békéscsabai Árpád fürdőbe. Ugyanis hat számban rajtolt el a 23. alkalommal megrendezett világjátékokon, és ötször megjavította egyéni legjobbját. Ráadásul a 200 méteres pillangóúszásban nem csak döntős volt, ahová nyolcadikként jutott be, hanem tovább javított eredményén és a hatodik helyen csapatott célba 2:43,42 perces idővel.

- Nem gondoltam volna, hogy sikerül ilyen teljesítményt nyújtanom a törökországi viadalon. Érthetően, a kétszáz méteres pillangón elért eredményemnek örülök legjobban, de annak is, hogy szinte minden távon a legjobb időmet úsztam. Száz méter pillén is csupán két tizeddel maradtam el egyéni rekordomtól – fogalmazott a 19 éves úszó.

A csabaiak versenyzője a következő eredményeket ért el Törökországban: 50 m pillangóúszás: 23. hely. 100 m pillangóúszás: 19. hely. 200 m pillangóúszás: 6. hely. 50 m mellúszás: 13. hely. 200 m mellúszás: 11. hely. 400 m vegyes úszás: 15. hely.

A versenyen kívül is akadt számos érdekesség.

- A megnyitó ünnepség nagyon szép és jó volt, körbe vonultunk a nagy sokasággal együtt a stadionban, ami zsúfolásig tele volt. Az úszóversenyekre szintén rengeteg néző volt kíváncsi, nem lehetett szabad helyet találni a lelátón. Ami nagyon tetszik, hogy a biztonságra rendkívül ügyelnek a rendezők. Mindenhol beléptető kapu működött és csomagvizsgálókat állítottak fel. A városban is több helyen és mindenkit ellenőriznek. A közlekedésben mindenütt rendőrök figyelnek az olimpiai buszokra – árulta el az úszó.

 

Forrás: Békéscsabai Előre Úszó Klub

További programok »

FEL