Már három hónapos kortól járhat a kicsivel babaúszásra

2016. július 24. 06:07 | Laczkó Viktória

Fejleszti a mozgást, az értelmi fejlődést és az idegrendszert is a babaúszás. A búvárreflexet kihasználva már három hónapos korban elkezdődhet az oktatás, amire egészséges és problémás gyerkőcök is egyaránt járnak - mondta el Nagy Krisztina oktató. 

Megtelt a Gyulai Várfürdő medencéje kicsikkel és szüleikkel. A fürdőben heti több alkalommal - jellemzően hétvégén - tart Nagy Krisztina babaúszást. Az oktató kifejtette, hogy a gyermekeket a három hónapos védőoltás után lehet hordani az úszásra. Az egyórás foglalkozás alatt közösen énekelnek és játszanak is.

A babaúszás módszereinek az alapja a búvárreflex. A veleszületett reflex 8-9 hónapos korig marad meg, ezt használják ki a fejlesztéskor. Az arclocsolás hatására visszatartják lélegzetüket, becsukják szemüket a babák. 

Egy bizonyos fokú bátorság is kell a foglalkozáshoz, hiszen többször ledugják a csecsemők fejét a víz alá, ami néha köhögéssel is jár, de ez is a tanulás része - mondat el az oktató.

Edina és kisfia, Olivér pár hete járnak a foglalkozásra, de édesanyja már látja a fejlődést a kicsin. - Elég lusta volt eddig a drágám, hat hónapos korára kicsit többet kellett volna mozognia. Mivel otthon élvezi a fürdőt ezért gondoltuk, hogy kipróbáljuk. Azóta sokkal elevenebb, az első alkalommal alig lehetett mozgatni. Amint bemegyünk a vízbe feloldódik, nincsen dünnyögés ssem. A torna most már egyre jobban megy.

A foglalkozás teljes mértékben családbarát, van, akit testvérei is elkísérnek. Pécsi Alexet 3,5 hónapos kora óta hordja édesanyja a foglalkozásra, amiatt mert kisebb súllyal született. A most 20 hónapos fiúcska minden feladatott élvezett, különösen a víz alá merülést. - Nagyon aktívan megéli ezt a vízben való létet. Nem kezdett el hamarabb járni, viszont nagyon stabilan. Az első lépésektől kezdve, mikor önállóan ment, akkor látszódott ez a fejlődés rajta - mesélte el Nagy Anikó. 

Mindenkinek ajánlja az úszást az oktató, Nagy Krisztina. Egészséges babák éppúgy járnak hozzá, mint olyanok, akiknek valamilyen problémájuk van. Feszes izomtónusú, hipotóniás, tölcsérmellkasú babák szülei is felkeresik Krisztinát, hiszen a mozgásforma a gyógytornát kiegészítve segíthet helyre hozni a problémákat. - A víz természetes közegük a babáknak, imádnak fürdeni, pancsolni. Ezt használjuk ki az úszásnál és átültetik egy családi programmá. Apuka, anyukai is itt van. A játékos gyakorlást nagyon élvezik a kicsik. Fejleszti a mozgásukat, értelmi fejlődésüket, idegrendszerüket. Tehát itt annyi ingert kapnak, ami olyan új kapcsolatokat létesít az agyban, ami csak pozitívan hat mindenre.

FEL