Magyar-szerb üzletember találkozó Békéscsabán

2018. június 8. 18:52 | Zsíros András

Tájékoztató fórumot szervezett a Békés megyei és a szabadkai kereskedelmi kamara azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tovább erősíthetik a két ország közötti gazdasági együttműködést. A térség magyar cégei egyelőre jellemzően román partnerekkel rendelkeznek, de a szakemberek a déli szomszédunknál fellelhető jelentős gazdasági lehetőségeket is szeretnék kihasználni. A tapasztalatok szerint az együttműködés szándéka kölcsönös.

Szerb és magyar cégek képviselői építettek ki egymással új kapcsolatokat Békéscsabán, a kereskedelmi kamarák által szervezett üzletember-találkozón. A felek új partnereket kerestek tevékenységük bővítésére.

Mindezt az az államközi megállapodás alapozza meg, ami februárban született Budapesten Magyarország és Szerbia között. Olyan együttműködést biztosít ez a két ország között, amely alapján a társadalmi és gazdasági kapcsolatok az eddigi legmagasabb szintre kerültek – fogalmazott Slobodan Vojinović, a szerb felek képviselője.

Az együttműködés az árucserén keresztül kölcsönös haszonnal jár, ezt pedig egyre több vállalkozás kezdi felfedezni a Békés megyei kamara tapasztalatai alapján. Szerbia ugyanis az oroszországi export felé vámszabad területeket biztosít Magyarország számára, többek között ezért is támogatja hazánk a szomszédos ország uniós csatlakozását. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ezzel magyarázta, hogy 2016-ban 2 milliárdos, tavaly pedig már 2 és fél milliárdos volt a külkereskedelmi forgalom euróban kifejezett mértéke a két ország között. Orosz Tivadar elmondta, a gazdasági kapcsolatok mellett sokat javultak a politikai kapcsolatok is.

A szakemberek bíznak abban, hogy hasonló mértékű gazdasági együttműködés is kialakulhat, mint Romániával. Velük tavaly 8 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak le a vállalkozások.

 

 

 

FEL