Elnökségi ülést tartott az iparkamara

2019. április 16. 19:38 | Gyemendi Réka

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara április 15-én tartotta elnökségi ülését Békéscsabán. Az ülésen előadást tartott dr. Dancsó József, az Eximbank vezérigazgató-helyettese.

 

 

Dr. Orosz Tivadar a BMKIK elnöke elmondta: első napirendi pontként a résztvevők egy export-import hitelezéssel és biztosítással kapcsolatos tájékoztatót hallgathattak meg az Eximbank vezérigazgató-helyettesének előadásában. Továbbá az ekkor szokásos, évi közgyűlésüket is megtartották, ahol értékelték az iparkamara 2018. évi működését, gazdálkodását. Ezen felül elfogadtatták a kamara 2019. évi költségvetését, és döntöttek arról is, hogy ki legyen idén az Év Vállalkozója illetve az Év Vállalkozása a különböző ágazatokban. Az elnök kiemelte, hogy új díjmeghatározási szabályzatokról is döntöttek. Minden évben szeretnék odaítélni az Év Gyakorlati Oktatója címet is.

– Nagyon fontosnak tartjuk a duális szakképzés elősegítését, a gyakorlati képzőhelyeken folyó oktatói munkát. Az ezen a terüeten végzett munkát ilyen módon is szeretnénk elismerni – fogalmazott dr. Orosz Tivadar.

 

Kép: Kugyelka Attila

Dr. Dancsó József, az Eximbank vezérigazgató-helyettese elmondta: az Eximbank az export egyik fő támogatója az országban. Kiemelte: a bank tavaly korrigált a stratégiáján azért, hogy a kis- és középvállalkozók, mint exportképes vállalkozások felé sokkal több lehetőséget biztosítson. Mint mondta, jelenleg az ügyfeleik több mint 80%-a a kis- és középvállalati kategóriába esik. Hozzátette: hitelállomány tekintetében nem állnak ilyen jól, 2020-ra azonban azt a célt tűzték ki, hogy itt is elérjék az 50%-os részarányát a szektornak.

Arról is beszélt: tavaly új konstrukciókat dolgoztak ki mind a beruházások, mind pedig a forgóeszközök finanszírozással kapcsolatban, továbbá a lízing tekintetében is nyitottak, elsősorban lízingtársaságokon keresztül.

– Az új termékstruktúra egyik legfontosabb eleme, hogy fix kamatozású konstrukciókat nyújtunk ezen ügyfélkör számára, vagyis már most meg lehet azt határozni, hogy 5-10 év múlva milyen költségekke tudnak kazdálkodni a kis- és középvállakozások– ismertette dr. Dancsó József, hozzátéve, hogy export-támogató konstrukcióikkal ügyfeleik növelni tudják a versenyképességüket, és nemzetközi piacon is meg tudják majd állni a helyüket.

 

Kép: Kugyeka Attila

A következő évek terveivel kapcsolatban elmondta: mindenképpen az exportlehetőségek hatékonyabb kihasználására kell törekedni. A Békés megyei vállalkozások is bátran gondolkozhatnak abban, hatékonyságukat az exportpiacok felé való nyitással növeljék.

 

További programok »

Itthon

Gasztro ide üss! – folytatódik a BMC gasztropályázata

A Békéscsabai Médiacentrum gasztronómiai pályázatot hirdetett VAN SÜTNIVALÓNK címmel. A feladat egy otthoni recept elkészítése, amelyet fotón is meg kell örökíteni. A nyertesek értékes ajándékcsomagot kapnak. A kezdeményezéshez több Békés megyei vállalkozás is csatlakozott.
16:24
FEL