Magyar-román külgazdasági konferencia és üzletember-találkozó Békéscsabán

2018. január 25. 17:32 | behir

A gazdasági kapcsolatokról tartott nemzetközi konferenciát a Békés Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozata csütörtökön Békéscsabán, a Fiumében. A tanácskozáson résztvevő üzletemberek a romániai kereskedőház szolgáltatásai vagy az adózással kapcsolatos változások mellett a határon átívelő pályázati lehetőségekről is kaphattak információkat.

A második legnagyobb külpiaca Románia a magyarországi áruknak, míg a Romániában megtermelt áruk szempontjából Magyarország a negyedik helyen áll – mutatott rá a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok eltérő nagyságrendjére dr. Marius Lazurca román nagykövet. A Békéscsabán megrendezett konferencia és üzletember-találkozó ezért többek között azt a célt tűzte ki, hogy a két ország vállalkozásai között erősítse az együttműködést, nemcsak a határ közelében, de az egész országban.

Dr. Orosz Tivadar a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy az összes magyar vállalkozó érdekeit képviselik, nemcsak itt, a konferencián, hanem román területeken is, ahol olyan programokat, üzletember-találkozókat, kiállításokat, eseményeket szerveznek ahol a szükséges információkat a magyar vállalkozók megkaphatják.

A két ország szomszédsága mellett az együttműködést az is erősíti, hogy a határon túl jelentős magyar ajkú lakosság él – mondta a kamara főtitkára. Dunai Péter szerint ez a gazdaság szereplői számára is előnyt jelent.

– A magyar ipar és a szolgáltatási szektor tőkebefektetőként is elég jelentősen jelen van a román piacon. Közel egymilliárd euró az, amit eddig a magyar vállalkozások ott befektettek. Vannak ugyan nagybefektetők, de rengeteg a kicsi is, hiszen ez a közel egymilliárd euró mintegy 13 ezer kinti, részben vagy egészben magyar tulajdonú vegyes vállalatban jelenik meg – jegyezte meg Dunai Péter.

A szakember arra számít, hogy a forgalom és a befektetések száma a két ország között a jövőben folyamatosan növekszik majd.

 

 

 

További programok »

FEL