Magyar Posta vezérigazgató: a fiókok újranyitása helyett a partnerpostáké a jövő

2023. november 22. 10:23 | D. Nagy Bence

Balczó Barnabással, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatójával készült friss interjúban a társaság vezetője az országszerte számos helyen bezárt postafiókokról is beszélt. A beszélgetésből kiderült: a vezérigazgató nem a fiókok újranyitásában látja a postaszolgáltatás jövőjét.


Emlékeztetőül: 2022 novemberében 9-ből 6 postafiók zárt be Békéscsabán. Szarvas Péter polgármester több ízben is tárgyalásokat kezdeményezett a Magyar Posta vezetésével, de a fiókok újranyitását nem erősítették meg. Ádám Pál, a Hajrá Békéscsaba Egyesület önkormányzati képviselője idén októberben arról adott tájékoztatást közösségi oldalán, hogy Jamina városrészben posta nyílik, partnerségi alapon, ezt a novemberi közgyűlésen is megerősítette.

A Világgazdaság Balczó Barnabással készült interjújában a Magyar Posta elnök-vezérigazgatóját a szervezet strukturális és szolgáltatásokat érintő változásairól kérdezték. A postabezárásokról – melynek kapcsán törvényt is módosítottak, miszerint 25 ezer helyett 30 ezer lakosonként kell kézbesítési pontot fenntartani – a vezérigazgató úgy fogalmazott: voltak olyan, nem rentábilisan működő postafiókok, amelyeknek a fenntartása hosszú távon nem indokolt.

– Egy 55 ezres megyei jogú városban tizenhárom posta üzemelt. Még ha napi 15 ezer ingázóval számolunk is pluszban, akkor sem nevezhetjük hatékony modellnek. Így most ezen a településen kilenc fiók fogadja az ügyfeleket. Tehát ilyen, illetve újra ki nem nyitásról szóló döntések valóban születtek. De ezzel együtt is fontos látni, hogy a 156 éves Magyar Postának mint egyetemes szolgáltatónak éppen az az egyik legértékesebb tulajdonsága, hogy fizikailag elérhető – összegezte Balczó Barnabás. Hozzátette: még a februrári fiókbezárások (és tömeges elbocsátások) idején elindították a partneri programukat abból a célból, hogy az 1500 főnél kisebb településeken is elérhető legyen a postai szolgáltatás.

A vezérigazgató az interjúban elmondta, hogy önkormányzatokkal és helyi vállalkozásokkal is megállapodtak, ehhez pedig egy kedvező üzleti modellt dolgoztak ki.

– Az elmúlt fél év igazolja ezt: 150 postapartnerséget nyitottunk meg, 200 leendő partnerrel írunk alá szerződést, valamint a posta több mint 300 partnerségről hozott döntést. Szerintem ez annak köszönhető, hogy jó üzleti ajánlatot tettünk, másrészt a helyi vegyesboltok, gazdaboltok, gyógyszertárak is rájöttek, hogy ha átveszik azt a kínálatot, amit korábban az ottani posta biztosított, akkor jelentősen növelni tudják a vásárlói kosarukat – emelte ki.

Arra a kérdésre, miszerint ez a struktúra lenne-e a társaság jövője, Balczó Barnabás úgy fogalmazott: szeretnék folytatni a partnerségi programot.

– A reorganizációt követően 1800 saját postát tartunk fenn, és nagyjából 400 partnerségünk van. Azokon a településeken, ahol nem köteleznek minket a törvények és az EU-s irányelvek, hogy postafiókot tartsunk fenn, ráadásul ezek nem is működnek rentábilisan, ott szeretnénk partnerpostát nyitni. Lényeges, hogy mindez csak a postai küldemények felvételét érinti, a kézbesítés változatlanul zajlik – zárta gondolatait a vállalat elnöke.

További programok »

FEL