Kinyithatnak-e újra a kis postafiókok Békéscsabán?

2023. február 24. 08:11 | Varga Diána

Tavaly novemberben a 9-ből 6 postafiók zárt be Békéscsabán. Azóta az önkormányzat és a térség országgyűlési képviselője folyamatosan tárgyal a Magyar Posta Zrt.-vel. Az eddigi tárgyalásokról a február 23-ai közgyűlésen számoltak be.

A Magyar Posta Zrt. több mint háromszáz fiókot zárt be országszerte, Békéscsabán ez azt jelenti, hogy a különböző városrészekben nem, csupán a megyeszékhely központjában érhető el ilyen szolgáltatás – minderről részletesebben ezekben a cikkekben írtunk. Ezzel kapcsolatban a képviselő-testület többször is kifejtette nemtetszését, ezen túl pedig Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter polgármester tárgyalásokat kezdeményezett az illetékes államtitkárral, valamint magával a közszolgáltatást végző társasággal is. A februári közgyűlésen épp ezekről a fejleményekről számoltak be.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) a novemberi fiókbezárások óta eltelt időben tett intézkedésekről tájékoztatott; hangsúlyozta, hogy a városvezetés valamennyi tagja úgy véli, a november 12-től bekövetkezett állapot (9-ből 6 fiók működése szünetel) nem felel meg a békéscsabaiaknak, ezért kezdeményezték az országgyűlési képviselővel a tárgyalásokat és azt, hogy a Magyar Posta Zrt. vizsgálja felül a döntést. A polgármester arra emlékeztetett, hogy jogszabályok alapján a zrt részvétele nélkül nem lehet postai tevékenységet végezni. A cég által megküldött ajánlatot a testület nem fogadta el decemberben, ugyanakkor a polgármester jelezte, hogy kedvezőbb ajánlatot vár a társaságtól. A posta 30 nap múlva újabb tájékoztatást küldött, ezúttal komoly feltételrendszert támasztva azokkal szemben, akik postaszolgáltatást végeznének. Az önkormányzat nem tesz le arról, hogy bővítsék a postai szolgáltatást, így együttműködőket keresnek ehhez, melyhez kedvezményesen biztosítanának üzlethelyiséget. Szarvas Péter úgy tudja, hogy erre van érdeklődő a városban.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért-frakció) szerint a posta részéről nem látszik a szándék arra, hogy a korábban bezárt fiókokat újranyissák, a második levelet pedig egy szórólapnak nevezte. Üdvözölte a szándékot, amely a partnerek felkutatását szorgalmazza, hiszen Jaminában és a Lencsési lakótelepen nagy szükség van a postai szolgáltatásra.

 

Közgyűlés Békéscsabán, 2023.02.23.-án. Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Paláncz György (Fidesz-KDNP) is elkötelezett aziránt, hogy újrainduljon a szolgáltatás, kereste az országgyűlési képviselőt is, aki jelenleg épp a kormányzati szereplőkkel tárgyal az ügyről. 

Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba) úgy látja, hogy a posta nem igazán partnere az önkormányzatnak, és bár érti a racionalizálási kényszert, mégsem lát fogadókészséget az állami feladatot ellátó társaság részéről. 

Horváth László (Fidesz-KDNP) szerint szó sincs a fiókok szüneteltetéséről, ugyanakkor a város nem engedheti meg magának, hogy ekkora városrészek maradjanak ellátatlanul. Támogatja, hogy az önkormányzat minden eszközzel segítse a szolgáltatás újraindítását, ehhez eszköz lehet a vállalkozások bevonása.

Dancsó Tibor (Demokratikus Koalíció) azt javasolta, hogy törvényes úton kényszerítsék a postát a fiókok újranyitására, mint mondta, egy 20 ezres Lencsési lakótelep nem maradhat posta nélkül. A polgármester erre úgy válaszolt, hogy a vonatkozó törvény értelmében 25 ezer lakosonként kell postafiókot működtetni, a zrt. ennek a tételnek meg is felel. A lélekszám kapcsán lehetne törvénymódosítást indítványozni, ám erre csekély esélyt lát.

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) elfogadhatatlannak tartja, hogy a több város szolgáltatás nélkül maradjon. Emlékeztetett, hogy a mobilpostai szolgáltatásról, a nyugdíj kifizetéshez és ünnepekhez kötődő nyitvatartással kapcsolatban nem érkezett reakció a postától, ezt felháborítónak tartja. Arra kíváncsi, tervezi-e a polgármester, hogy a mobilpostai szolgáltatással kapcsolatban ismét tárgyalásokat folytasson. Véleménye szerint érdemes lehet még egy próbát tenni, ha a részleges vagy teljes újranyitást nem tudják elérni a sűrűn lakott lakóövezetekben.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) azt ígérte, hogy a közgyűlést követően megkeresik a Magyar Posta Zrt. képviselőit és továbbítják az elhangzott javaslatokat.

Juhász István (Hajrá Békéscsaba) arról beszélt, hogy nincs az önkormányzatnak olyan lehetősége, amellyel kényszeríteni lehetne a postát arra, hogy újra kinyissa a fiókokat. Arról volt szó 3 hónappal ezelőtt, hogy ideiglenesen lesz csak bezárás, azonban a február 13-ai levélben egyértelművé vált, hogy nem kívánják újranyitni a fiókokat. Véleménye szerint a posta által diktált feltételek mellett kellene bevonni vállalkozókat, akik határozatlan ideig biztosítanak szolgáltatást.

 

Közgyűlés Békéscsabán, 2023.02.23.-án. Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Szente Béla (Fidesz-KDNP) elmondása alapján látótávolságon kívülre kerül a körzetében minden lehetőség. Azt gondolja, hogy a posta kisebb településeken nyújthat majd mobil szolgáltatást, de városon belül nagyobb lakóövezetekben kizártnak tartja. Javasolta, hogy azokban a városrészekben, ahol nincs önkormányzati tulajdon, meg kellene vizsgálni azt, hogy a közösségi intézmények, hogyan tudnának bizonyos postai szolgáltatásokat biztosítani. 

Csányi Illés (Hajrá Békéscsaba) példaként említette, hogy Békésen van egy ábécé, ahol több, mint 10 éve működik posta és amelyet az azt üzemeltető vállalkozó továbbra sem akarja bezárni. Véleménye szerint van remény, hogy magánposták üzemeljenek a városban. 

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) személyesen ismeri a békési vállalkozót, aki szerződést kötött a Magyar Posta Zrt-vel. Felvette a kapcsolatot az élelmiszerüzletet működtető személlyel annak érdekében, hogy lehetőség szerint Békéscsabán is hasonló lépéseket kezdeményezzenek. 

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar állam arra kényszerítette a posta vezetőségét, hogy 30 százalékkal kevesebb forrásból oldja meg működését. Felháborítónak tartja, hogy a zrt. egyetlen erőfeszítése az volt, hogy fiókokat zárjon be. “A mi dolgunk, hogy a végsőkig elmenjünk és az ideiglenesen bezárt kispostákat újra tudjunk nyitni” - emelte ki. Hozzátette: az elmúlt 13 évben egy éjszaka alatt sikerült megírni törvényeket, amelyeket másnap el is fogadott az országgyűlés.

Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba) személyes tapasztalatból mondta, hogy a jaminai postafiók bezárását követően a városrész lakossága felháborodását fejezte ki. Beszámolt arról, hogy 2022. decemberében megkereste a zrt. vezetőségét, hogy vállalkozói szempontból hogyan lehet postát üzemeltetni. Január végén kapott választ a partnerségi viszonyrendszerről: megvizsgálta a körülményeket és egy kalkuláció szerint az adott településrészen a szolgáltatáshoz kettő, 8 órában foglalkoztatott dolgozóra van szükség, valamint az épület költségeinek viselésére. Üzleti szempontból rendkívül veszteségesnek látja ezt a módszert, így nem lát arra rációt, hogy egy vállalkozó veszteségért dolgozzon.

 

Közgyűlés Békéscsabán, 2023.02.23.-án. Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Csicsely Ilona (Fidesz-KDNP) a posta partnerséggel kapcsolatban elmondta, hogy szigorú feltételeket támasztanak, az önkormányzatnak olyan vállalkozókat is meg kellene szólítania, akik nem önállóan, hanem a békési példát követve kapcsolt vállalkozással kívánják működtetni a fiókot. Véleménye szerint folyamatosan továbbítani kell a társaságnak az ajánlatokat és elképzeléseket, mert az a válasz, amit a város kapott, rövid és határozott nem. “Úgy látszik, hogy ez egy körválasz volt, nem kifejezetten a csabai önkormányzatnak lett címezve” – tette hozzá.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) arról biztosította a testületet, hogy folytatják a munkát, reméli, hogy legalább részben lesz eredmény.

További programok »

FEL