Magyar Parasport Napja – világklasszis erőemelő Békéscsabán

2018. február 23. 16:45 | Horváth Szabolcs

A versenyen padhoz rögzített láb, a súly kinyomása előtt még két másodperc perc várakozás, sokszor akár 180 kilogrammot megtartva. Még a szabályok is mások, ha valaki mozgáskorlátozott parasportoló, nem beszélve a hatványozottan több erő- és energiabefektetésről,  a folyamatos ember feletti küzdelemről. Február 22-e a Magyar Parasport Napja, az országos programhoz Békéscsabán is csatlakoztak egy világklasszis sportoló meghívásával és bemutatóval.

Nem lehet észrevenni, hogy az olimpikon Sedric mozgássérült sportoló. Hatalmas súlyokkal végzi a bemelegítést.  Elmondta a fiataloknak milyen versenyeken járt eddig, a legfontosabb céljáról, a 2020-as Paralimpiai indulásról  amihez a kvalifikáció szükséges a mostani Európa-bajnokságon és arról, mennyiben más egy paralimpikon élete, mint egy egészséges élsportolóé, valamint, hogy a versenyeken mennyivel szigorúbb a bírálórendszer.

Például a bíró amikor azt mondja start, a súlyt le kell venni, tartani kell a mellkason és várni még két másodpercet, amíg elkezdheted kinyomni. Ez nagyon-nagyon nehéz. Én több mint 180 kilogrammot tudok nyomni edzésen, de a versenyen teljesen más az egész, a szigorú bíró miatt nyilatkozta Watchou Kouokam Sedric Rousse, parasportoló erőemelő, magyar paralimpiai válogatott.

A Fogyatékkal Élők Békés Megyei Sportszövetségének titkára szerint egyre többre értékeli a társadalom a parasportot, ami a támogatásokban is látszik. Fontosnak tartja, hogy az egészséges fiatalok minél többet találkozzanak ezekkel a sportolókkal.

Mi arról vagyunk híresek országszerte, hogy mi voltunk az elsők 2004 óta, akik bevitték a rendezvényeket a városba. A Csaba Centerben tartottunk erőemelő versenyeket a nagyszínpadon, rendeztünk atlétikai versenyeket, a városban vonultunk fel, tehát nem elszeparáltan. Az oktatás szegregáltan zajlik, de az életben integráltan élünk, és senki nem azzal mutatkozik be a másiknak, hogy milyen iskolába járt, hiszen mindig a viselkedésünk mutatja meg milyenek vagyunk nyilatkozta Mihályi István, a Fogyatékkal Élők Békés Megyei Sportszövetségének titkára.

A Vandháti DSE sportolói a súlyemelőklubban speciális olimpiai gyakorlatokat mutattak be.

A speciális olimpián felhúzás és guggolás is van, a paralimpiás versenyen csak fekve nyomás. A díszvendégünk a fekve nyomást mutatta be, egy fantasztikus 160 kilós nyomással mondta a rendezvény házigazdája Bökfi János a Békéscsabai Súlyemelő Klub elnöke.

Olyan sportolók is jelen voltak, akik a speciális olimpián jártak és onnan kitűnő eredményekkel tértek haza.

Én tornában indultam, és nagyon jó eredményt értem el Athénban. Két arany- és három ezüstérmet nyertem az olimpián Görögországban- nyilatkozta Kurucz Georgina paralimpikon tornász.

A 2024-es paralimpiára, ha minden a tervek szerint alakul, egy erős csapatot indítanak innen Békés megyéből is.

 

 

 

 

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL