Magyar Ápolók Napja: Megemlékezéssel egybekötött díjátadót tartottak Gyulán

2020. február 25. 18:23 | Szilágyi Viktória

A Magyar Ápolók Napját ünnepelték a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában. Az intézmény vezetése megemlékezéssel egybekötött díjátadón adta át „Az év szakdolgozója” és a „Tiszteletbeli ápoló” címeket, elismerve az ápolók kiemelkedő munkáját.

A rendezvény kezdetén az intézmény főigazgatója, dr. Becsei László, valamint ápolási igazgatója, Mészáros Magdolna helyeztek el koszorút az első magyar főápoló szobra előtt.  A főigazgató elmondta, hogy a Kormány rendelete alapján 2011. február 19-e óta ünnepeljük a Magyar Ápolók Napját, amely Kossuth Zsuzsanna születésnapjára esik.

 

Fotó: Szilágyi Viktória (Behir.hu)

 

A koszorúzást követően az ünnepség a kórház Árvay termében folytatódott. A díjátadóra érkezőket dr. Becsei László köszöntötte. 

- Az ápolás nagy szerepet játszik az egészségügyi ellátásban, ahol a hivatástudat megőrzése, megtartása nagyon fontos. Elhivatott ápolók nélkül nem is lenne sikeres egy egészségügyi intézmény és maga az egészségügyi ellátás sem. A Békés Megyei Központi Kórházban nincs ápolóhiány, viszont nagy a fluktuáció - fogalmazott.

Hozzátette: az oktatási intézetekkel jó a kapcsolatuk, de nemcsak az ápolók utánpótlása a fontos, hanem a megtartóerő is sokat számít. A főigazgató ennek kapcsán kiemelte: a kormány 2016-ban négy lépcsőben emelte a béreket ebben a szektorban, összesen 67 százalékkal, idén pedig további négy alkalommal kívánja emelni a béreket.  

 

Dr. Becsei László főigazgató főorvos. Fotó: Rusznyák Csaba (Gyulai Hírlap)

 

Mészáros Magdolna kiemelte: 2020 azért különleges, mert a WHO az ápolónők és szülésznők évének nyílvánította, hiszen idén a 200. születési évfordulóját ünnepeljük az angol ápolónőnek, Florence Nightingale-nek. Az ő munkásságát egyébként Kossuth Zsuzsanna négy évvel megelőzte.  

- A világszervezet ezzel kívánja felhívni a figyelmet az ápoló- és szülésznők munkájának fontosságára. A szakmában dolgozók száma évről évre csökken, pedig egyre több szakemberre lenne szükség - fogalmazott. Mészáros Madgolna elmondta, hogy Magyarországon még rosszabb a helyzet, hiszen csak az európai uniós átlaghoz képest 25 százalékkal vagyunk elmaradva a létszám tekintetében. 

Mészáros Magdolna Fotó: Rusznyák Csaba (Gyulai Hírlap)

 

Az idei évben az „Év szakdolgozója” díjjal Szabó Gyöngyit, a központi aneszteziológiai osztály vezetőjét, valamint Nógrádi Évát, a füll-orr-gégészeti műtő vezetőjét tűntették ki.

Mészáros Magdolna a helyszínen a két kitűntetettről mesélt a behir.hu-nak.

- Mindketten több évtizede dolgoznak a kórházunkban. Alázatos, halk szavú, csendes kollegák, és most épp jellemző, hogy megszólalni sem akartak. Ők nem közvetlenül a betegágy mellett vannak, de én azt mondom, hogy ők azok a láthatatlan segítők, akiket még annyira sem érzékelnek a betegek, mint az ápolók, azonban munkájuk rendkívül fontos. Előfordul, hogy másodpercek alatt kell dönteniük egy szituációban, ezért a betegek élete az orvosok mellett gyakorlatilag az ő kezükben is van – fogalmazott.

Az intézmény vezetése a tiszteletbeli ápolónak járó díjjal Görgényi Ernő polgármestert tűntette ki, megköszönve a gyulai felsőoktatás megmentését szolgáló intézkedéseit, amellyel a diplomás ápolók munkaerőpótlását segítette elő. A városvezető elmondta: az elismerés által még elhivatottabbá vált az egészségügy támogatásában.

 

Fotó: Rusznyák Csaba (Gyulai Hírlap)

 

 

Galéria

Fotók: Rusznyák Csaba (Gyulai Hírlap) / Szilágyi Viktória (Behir.hu)

További programok »

FEL