Február 19-e a magyar ápolók napja

2024. február 19. 13:29 | behir.hu

A Magyar Országgyűlés, 2014-ben február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, a Magyar Ápolók Napjának nyilvánította. Kossuth Zsuzsanna hősies önfeláldozó, emberséges cselekedete alapköve volt a hazai ápolás fejlődésének, ami négy évvel megelőzte Florence Nightingale tevékenységét. A Békés Vármegyei Központi Kórházban a Magyar Ápolók Napja X. jubileumi ünnepségét február 21-én tartják.

Kossuth Lajos húga, az 1848-49-es szabadságharc idején három hónap alatt hetvenkettő tábori kórházat létesített, az általa bevezetett betegápolási rendszer egész Európában egyedülálló volt.  Felhívást intézett a magyar nőkhöz, a tekintetben , hogy önkéntes ápolóként segítsenek a szabadságharc sebesültjeinek ápolásában. 

– Kossuth Zsuzsanna születésnapja 2014 óta a Magyar Ápolók Napja, de intézményünkben már a közjogi elismerést megelőző évtől születésnapjához kapcsolódóan ünnepeltük a magyar ápolókat. Ez évben a Békés Vármegyei Központi Kórházban a Magyar Ápolók Napja X. jubileumi ünnepségre 2024. február 21-én kerül sor. Ez alakalomból megemlékezünk az ország első főápolónőjéről, a tábori kórházak szervezőjéről, és megünnepeljük a betegágyak mellett jelenleg szolgálatot teljesítő szakdolgozóinkat is - olvasható Mészáros Magdolna ápolási igazgató köszöntőjében.

Fotó: behir.hu

 

Az ünnepség a Pándy Kálmán Tagkórház igazgatói épülete mellett található Kossuth Zsuzsanna emlékmű koszorúzásával kezdődik, ezt követően az Árvay Teremben az ápolók munkájának méltó elismerésére kerül sor. Ezen a napon megemlékezünk az ápolókról, kitüntetéseket, tiszteletbeli ápoló címet adunk át. Az ünnepség a szakdolgozók tudományos ülésével folytatódik, ahol értékes pályamunkák kerülnek előadásra, ezzel is biztosítva a szakmai tapasztalatcserét. A tudományos ülés során várhatóan hét előadás fog elhangzani, különböző témákban.  A pályamunkák készítői díjazásban részesülnek. Ezzel is megköszönve a kórház minden szakdolgozójának az áldozatos, értékes munkáját.


Forrás: Békés Vármegyei központi Kórház

További programok »

FEL