Ma van a C-vitamin világnapja!

2021. április 4. 12:33 | Csiffáry Zsuzsanna

Április 4-e a C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav világnapja, amely kiváló alkalom arra, hogy tegyünk az egészségünkért.

Egyes források szerint április 4-e, más források szerint Szent-Györgyi Albert születésnapja, szeptember 16-a, Szent-Györgyi Albert születésnapja a C-vitamin világnapja. A cél azonban közös: felhívni a figyelmet az egészségre, az egészségmegőrzésre és a C-vitaminra.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke elmondta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben az oltással lehet a legtöbbet tenni az egészségünkért, valamint kiemelte, hogy fontos a C-vitamin mellett más vitamint is fogyasztani.

- Tél után eléggé megviselt állapotban vagyunk testileg és lelkileg is. Nehéz dolog az immunrendszerünket ébren tartani. A friss levegő, a mozgás elengedhetetlen. Aki kertes házban lakik, annak lassan könnyebb lesz, mert tud tevékenykedni a kertben. A napsütés, a madárcsicsergés mellett kis vitaminpótlásra, C-vitaminra, D-vitaminra, cinkre, szelénre van szükségünk, ezeket tudom javasolni - fogalmazott Dr. Melczer Mária Ágnes

Néhány zöldség, gyümölcs fogyasztása ajánlott, ebbe a körbe tartozik a paprika, a petrezselyem, a brokkoli, a karfiol, az eper, a grapefruit, a kivi, a narancs, a dinnye, a káposzta, a kelbimbó, a mangó, a paradicsom, a málna, a zeller, a spenót, az ananász, a mandarin, a zöldcitrom és az áfonya is. Mivel a C-vitamin érzékeny a hőkezelésre, érdemes ezekből a gyümölcsökből és zöldségekből minél többet frissen fogyasztani.

 

További programok »

FEL