Ma ülésezett a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése

2021. szeptember 23. 17:20 | Gyemendi Réka

Újra megyegyűlést tartott a Békés Megyei Önkormányzat csütörtökön. Az ülésen szó volt többek között Békés megye munkaerőpiaci helyzetéről, a megye közúthálózatának állapotáról, illetve arról, hogy a Békés Megyei Önkormányzat két kezdeményezéshez is csatlakozott.

Zalai Mihály elnök a napirendi pontok közül kérdésünkre elsőként Békés megye 2020. évi munkaerőpiaci helyzetésről szóló tájékoztatóját emelte ki. A tájékoztatót a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályától kapták. 

– Egyértelműen látszott a tájékoztatásból, hogy 2010-től kezdve 2020-ig jelentősen csökkent a munkanélküliek száma Békés megyében. Hiszen 27 ezerről gyakorlatilag 12 ezerre csökkent 10 év alatt a munkanélküliek száma. És nem a közfoglalkoztatás miatt, mert a közfoglalkoztatásban résztvevők száma is jelentősen csökkent ehhez az időszakhoz képest. Az is kitűnt ebből a tájékoztatásból, illetve ilyen jellegű válaszokat is kaptunk a főosztályvezető úrtól, hogy a COVID alatt növekedett a munkanélküliek száma, azonban körülbelül 7000 ember bértámogatásával és egyéb kormányzati eszközökkel sikerült akkor kezelni valamelyest ezt a problémát. Mostanra, vagyis 2020 év végére ez a helyzet normalizálódott. A korábban 2-3 ezerrel megnövekedő munkanélküliek száma visszaállt a válság előtti időszakra. Amiben nekünk fontos szerepünk van a továbbiakban, az az, hogy a viszonylag jó munkanélküliségi adatok mellett, a bérek növekedését számon tartva, a vállakozások számának növelésén keresztül dolgozzunk olyan fejlesztéseken az önkormányzattal, amelyeket mi segíthetünk elő, elsősorban a területfejlesztési operatív program segítségével. Illetve a versenyképesség javítását, a már itt lévő cégeknél azért, hogy magasabb béreket tudjanak kigazdálkodni – mondta el az elnök.

Zalai Mihály a Békés megye közúthálózatának állapotáról szóló napirendi pronttal kapcsolatos fejleményekkel folytatta.

– A tájékoztató nagyon rövidre sikerült, mert az az anyag, amit megkaptunk a közútkezelőtől – egy összefoglaló, nyilván 2020-as évet is számba vette – az minden olyan információt tartalmazott, amely kérdésként felmerülhetett volna. Minden projektről megtudhattuk, hgy éppen milyen státuszban van, megtudhattuk azokat a fejlesztéseket, amelyek '18-ban, '19-ben, '20-ban befejeződtek és azokat is, amelyek éppen kivitelezés vagy tervezés alatt vannak. Több nagyméretű térképet is kaptuk igazgató úrtól. Az látszott, hogy rendkívül sok a színes folt a képeken, ez azt jelenti, hogy megyeszerte nagyon sok területen indultak el útfelújítások. Ugye a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program adott erre elsősorban lehetőséget, de jelentősen hozzájárult a Magyar Falu Program és vannak egyéb olyan kormányzati beruházások, amelyek ettől függetlenül zajlanak. Most például a Fürjesi út felújítása, vagy az Orosháza-Szentest összekötő út felújítása. A 2020-as év eredményeihez tartozik az is, hogy az M44-es Kondoros-Békéscsaba közötti szakaszát átadták a forgalomnak – fejtette ki az elnök.

 

Kép forrása: Zalai Mihály, Facebook

Kép forrása: Zalai Mihály, Facebook

 

Zalai Mihály azt is ismertette, hogy a Békés Megyei Önkormányat két akcióba is bekapcsolódott.

– Azon kevés megyék közé tartozunk, amelyek a 2012-es átalakítások után fenntartották a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozását. Ez azt jelenti, hogy minden esztendőben a költségvetésünkhöz képest jelentős forrást fordítunk arra, hogy ebben a felsőoktatási ösztöndíjpályázatban részt vegyünk. Tavaly közel ötszáz diák tanulmányaihoz tudtunk hozzájárulni, azt gondolom, hogy ez jó befektetés a jövőbe és szeretnénk a pénzügyi lehetőségek figyelembevételével ezt fenntartani – mondta el.

A Békés Megyei Önkormányzat továbbá egy olyan akcióba is bekapcsolódott, amelyet egy országos nonprofit kft. hirdetett meg "Cseppet sem" címmel.

– Az akcióban a fáradt sütőolaj zsiradék gyűjtését kezdeményezik Békés megyében. Ez a kezdeményezés már több településen nagy sikerrel működik. Olyan gyűjtőudvarokat, gyűjtőszigeteket hoznak létre, ahol a sütőolajat üvegekben, palackokban el lehet helyezni, és különböző akciókat hirdetnek azok számára, akik leadják az olajat. Nagyon sok olyan óvoda vagy iskola van már most is Békés megyében, illetve országszerte, amelynek az óvodai vagy iskolai alapítványát az innen befolyt pénzekből támogatják. Tehát érdekeltté is teszik az érintetteket. Mi csatlakoztunk ehhez az akcióhoz, és szeretnénk egyrészt az önkormányzatok figyelmét felhívni erre a lehetőségre, másrészt szeretnénk ezt hirdetni, kommunikálni, ezzel segítve a nonprofit cég munkáját. Úgy gondolom, mindannyiunk érdeke, hogy minél kevesebb olaj kerüljön be azokba a vizekbe, amelyeknek aztán a megtisztítása óriási költségekkel jár – ismertette az elnök.

További programok »

FEL