Megyegyűlés: több kérdésen is összekülönböztek a képviselők

2016. február 12. 21:38 | Varga Diána

Megtartotta idei első ülését a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A 20 napirendi pont között döntöttek a képviselők a munkaprogramról, a költségvetésről, együttműködési megállapodásokról, de módosítást eszközöltek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) felhívásaival kapcsolatban is.

Együttműködési megállapodás született a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesülettel, a Békés Megyei Építész Kamarával és a Békés Megyei Mérnöki Kamarával. Utóbbi kettő célja, hogy a TOP pályázatok előkészítésében megyei építészek, mérnökök minél nagyobb számban vegyenek részt. Elfogadta a testület a 2016. évi munkaprogramot, és az idei költségvetésről szóló rendeletet is. Elhangzott, hogy 240 millió forint állami támogatás áll majd a megye rendelkezésére. 

A képviselők között vita alakult ki a Békés megyei komplex felzárkóztatási programról, de arról is, hogy milyen döntési jogkörei legyenek a területfejlesztési bizottságnak. Egy stratégia készült ugyanis arról, hogyan lehet kihasználni az európai uniós operatív programok nyújtotta lehetőséget a Terület és Településfejlesztési Operatív Programra alapozva, emellett a sarkadi és a mezőkovácsházi járást is felzárkóztatnák. Felmerült, hogy a két járás előnyt élvez majd a pályázatok elbírálásánál, ezt többek között Sinka Imre jobbikos képviselő vetette fel. Mint mondta, ez akár a többi járás rovására mehet. Ruck Márton, a Fidesz-KDNP képviselője szerint azonban nemcsak a TOP-ban, hanem más operatív programokban is lehet pályázni. Békés megye egész területén fontos a fejlesztés – hangsúlyozta Zalai Mihály, a közgyűlés elnöke. Hozzátette: a stratégia nem két járás, hanem egész Békés megye felzárkóztatását szolgálja. Az is komoly vitát váltott ki, milyen döntési jogkörökkel ruházza fel a megyei közgyűlés a területfejlesztési bizottságot. Varga Zoltán MSZP-s képviselő szerint minden eddig átadott megbízást vissza kell venni, a Fideszes képviselők ellenben úgy vélték, ez kivitelezhetetlen. A közgyűlés végül úgy döntött, hogy az Integrált Területi Program végrehajtásával kapcsolatos előkészítő, véleményező és javaslattevő feladatok legyenek a területfejlesztési bizottságnál, ugyanakkor az nem jogosult a program módosítására. 

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése március 11-én ünnepi ülést tart, a következő munkaülés áprilisban lesz.

További programok »

FEL