A megyei közbiztonságról és az újabb fejlesztésekről is szó volt a megyegyűlésen

2022. április 14. 18:07 | Szabó Judit

Csütörtökön tartotta a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése a soron következő testületi ülését. A megjelent 13 képviselő összesen 16 napirendi pontról tárgyalt és döntött.

Az ülés elején beszámolók hangzottak el, többek között Békés megye közbiztonságának 2021. évi helyzetéről, valamint az ezzel kapcsolatos intézkedésekről és feladatokról. Mint kiderült, tavaly mintegy négyezer bűncselekményt regisztráltak Békésben, ez egy százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző előző évben.

Varga Koritár Attila Pál r. ezredes, megyei főkapitány elmondta, hogy a célok között szerepel az elért eredmények megőrzése, valamint a közbiztonság fenntartása Békés megyében.

Az ülésen Békés megye felsőoktatásáról a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai campusának dékánja, Árpási Zoltán számolt be, míg a megyei polgárőrség előző évi tevékenységéről Gyarmati Sándor egyesületi elnök adott számot. A testület mindhárom esetben egyhangúlag elfogadta a beszámolókat.

A közgyűlésen a Békéscsaba és térsége 2027-ig szóló Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája és Békéscsaba önkormányzatának TOP Plusz városfejlesztési programterve is napirendre került. A megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy az év második felében elindulhatnak a gyulai és a békéscsabai járásban is az újabb, európai uniós finanszírozású fejlesztések.

Zalai Mihály szerint fontos fejlesztési forrásról van szó, amely a két járás esetében több, mint húszmilliárd forintot tesz ki. A Békés Megyei Önkormányzat egy másik pályázatnak köszönhetően – 11 települést érintve – a helyi indentitás erősítését, illetve helytörténeti kiadványok kiadását is célul tűzte ki.

 

Galéria

További programok »

FEL