Az MSZP szerint nem túl biztató a város első féléves költségvetési beszámolója

2018. szeptember 21. 17:46 | Kovács Andrea

A Magyar Szocialista Párt békéscsabai önkormányzati képviselőinek közgyűlés utáni tájékoztatóján Fülöp Csaba önkormányzati képviselő a város első féléves költségvetési beszámolóját értékelte.

 

 

A képviselő kifejtette: a költségvetést összességében pozitívan értékelni túlzás. A bevételi oldal, ugyanis döntően az uniós és kormányzati támogatásokból befolyó összeget tartalmazza, amelyeket a város bizonyos fejlesztési célokhoz kap. Ezeknek a tételeknek a jelentős része átfutó tétel és a költségvetésnek ez a része az önkormányzat működésétől független. Ennél fontosabb a büdzsé működési oldalát vizsgálni.

Fülöp Csaba kiemelte: a város több mint 4 milliárd forintos helyi adó bevételt irányzott elő 2018-ra. A 2017 évi időarányos teljesülésnél eddig jobb a helyzet, és valószínűleg ezen a területen lehet a legjobb a teljesülési arány. Vagyoni bevételek tekintetében viszont eddig nem alakult túl jól az év. Június 30-áig az előirányzott bevételek mindössze 5 százaléka teljesült. Amennyiben az ingatlanértékesítésből származó bevétel nem a tervek szerint alakul, akkor ezen az oldalon a tavalyihoz hasonlóan ismét 100 milliós hiány fog keletkezni. A képviselő hozzátette: fontosnak tartja, hogy a város és intézményei folyamatosan működnek, és a fizetőképesség sem labilis. Viszont a saját bevételek teljesülése nagyon fontos ahhoz, hogy az önkormányzat teljesíteni tudja a vállalt feladatit és valóban biztonságos legyen a működése.

Miklós Attila önkormányzati képviselő a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. első féléves beszámolóját értékelve kifejtette: a város legnagyobb cégének az a feladata, hogy hatékonyan tudja működtetni a városi vagyont. A fürdő üzemeletetése ezzel szemben évek óta veszteséges, de a CsabaPark is deficites. Kérte, hogy mutassák ki, hogy  a veszteség miből adódik, és mi az amiből a későbbiekben a hatékonyabb működést lehetne biztosítani.

FEL