Miklós Attila: Köszönet a békéscsabaiak fegyelmezettségéért

2020. július 3. 14:42 | D. Nagy Bence

Bár reméljük, hogy nem lesz második hullám, de az elsőt a békéscsabaiak fegyelmezettsége miatt tudtuk így átvészelni, amiért minden lakost köszönet illet - fogalmazott a Szövetség Békéscsabáért önkormányzati képviselője a soron kívüli közgyűlést értékelő pénteki sajtótájékoztatón. A frakció nevében Miklós Attila értékelte a veszélyhelyzet tapasztalatait és a csütörtöki közgyűlést.

– Példátlan működési renden van túl a város a koronavírus-járvány miatt. Bár reméljük, hogy nem lesz második hullám, de az elsőt a békéscsabaiak fegyelmezettsége miatt tudtuk így átvészelni, amiért minden lakost köszönet illet – kezdte tájékoztatóját Miklós Attila MSZP-s önkormányzati képviselő. Mint elmondta: a járvány a családokat és a gazdaságot érintette a leginkább, de arról nincs pontos adat, hogy hány cég és vállalkozás kényszerült elbocsátásokra, bezárásra. 

Miklós Attila a csütörtöki soron kívüli közgyűlést értékelve hangsúlyozta, hogy a város az idei évet az önkormányzat által képzett több mint 700 millió forintos tartalékkal képes lesz egyenesben tartani. A képviselő azt is kiemelte, hogy a város gazdasági egyensúlyának nagy részét képező helyi adó jelentős része a járvány alatt meghozott kormányrendeletek miatt nem érkezett be, így az önkormányzat a tartalék jelentős részét a kiesések pótlására használja fel.

– Mivel az önkormányzatok nem vehetnek fel éven túli működési hitelt, így a helyzet már idén év végén is érezhetően nehezebb lesz – folytatta a képviselő. Hangsúlyozta, hogy a korábbi években a helyi adófeltöltések kapcsán az év végén nagyjából 400 millió forintos adóbevétel realizálódott a város számláján, ez azonban a cégeket segítő kormánydöntések miatt az idei évben nem így lesz.

 

Miklós Attila a Szövetség Békéscsabáért képviselőcsoport nevében értékelt.

 

– Azért, hogy a gazdasági kérdésekben időben reagálva tudjon dönteni a város, egy olyan önkormányzati működési módot kezdeményeztem, amely lehetővé teszi a bizottságok és a közgyűlés számára az online döntéshozást – mondta el a képviselő. Hangsúlyozta, hogy az új működési módot a nagyobb időközönként megtartott közgyűlések indokolják, hiszen a vírus miatt legutóbb három hónappal ezelőtt üléseztek, legközelebb pedig három hónap múlva találkozik a testület.

A képviselő a koronavírus-járvány szeptember-októberre datált második hullámával kapcsolatban kifejtette, hogy az első hullám alatt tapasztaltak alapján bízik az egészségügyi dolgozók felkészültségében. Mint mondta: egy esetleges következő hullám során a lakosságnak ugyanolyan fegyelmezettnek kell lennie, mint korábban, ezzel is segítve az egészségügy működését és a járvány gyors átvészelését.

 

További programok »

FEL