Élethivatásuk a szolgálat – elnöki elismerések az ünnepi megyegyűlésen

2018. március 14. 11:04 | Zsíros András

Kitüntetések átadásával ünnepelte a Békés Megyei Önkormányzat az 1848-as forradalom 170. évfordulóját. A Békéscsabán tartott ünnepi megyegyűlésen átadták az elnöki elismeréseket, amellyel a Békés megyében hosszú ideje végzett kiemelkedő szakmai munkáját díjazták hat, egészségügyi, szociális, oktatási vagy rendvédelmi területen dolgozó szakembernek.

A gyulai mentőállomás vezető mentőtisztje egyike volt annak a hat kitüntetettnek, akik élethivatásként végzik szolgálatukat.

- Erre adtuk az életünket, és ezt vállaltuk, hogy minden nap, éjjel-nappal az embereket mentsük, segítsük, illetve meggyógyítsuk, hogyha probléma van - fogalmazott Schneider László, a Gyulai Mentőállomás vezető mentőtisztje.

A Békés Megyei Önkormányzat elnöki elismerését régi hagyomány szerint a március 15-i ünnephez kötődően adják át. A mostani díjazottak és a szabadságharc között ráadásul szimbolikus értelmű is a kapcsolat.

- 170 évvel ezelőtt a megyei honvédek és a megyei nemzetőrök a szabadságunkért, és a kivívott biztonságunkért szálltak harcba. Azok az emberek, azok a kitüntetettek, azok a mentőtisztek, azok az orvosok, szociális szakemberek, pedagógusok, akik nap mint nap nagyon magas színvonalon végzik a tevékenységüket, azok a mindennapok biztonságát teremtik meg - hangsúlyozta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

A díjak átadásánál jelen volt Herczeg Tamás tanácsnok is, aki úgy fogalmazott, 1848-ban megyénk polgárai saját kezükbe vették sorsukat, s amikor erre emlékezünk, a múlt mellett a jelenre is figyelnünk kell, és a jövőért is felelősséget kell vállalnunk. Az esemény díszvendége az ifjúságpolitikáért is felelős helyettes államtitkár volt, aki ünnepi beszédében azt a kérdést tette fel, méltó utódai vagyunk-e ’48 hőseinek.

- Kihívásról beszélünk akkor is, amikor választanunk kell aközött, hogy az önfeladás útjára lépünk, vagy a saját értékeink megőrzése mellett emeljük fel a kardunkat, vagy a szavunkat. Amikor erről beszélünk, akkor mi arról is beszélünk, hogy Magyarországot egy keresztény országnak, egy keresztény nemzetnek szeretnénk megtartani, és amit ’48-ban kiharcoltak, kiharcolták a hőseink, a függetlenségünket, kiharcolták a szabadságunkat, azt fontos, hogy a jövő nemzedékei számára mi is megőrizzük - fogalmazott Illés Boglárka.

A politikus hozzátette, a kormány elsődleges feladata, hogy ehhez biztosítsa a támogató környezetet a fiatalok számára.

Elnöki elismerésben részesítette a Békés Megyei Önkormányzat

  • Czeglédiné dr. Gurzó Máriát, a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium Általános Iskola és Kollégium igazgatóját
  • Jász Sándornét, a Biharugra Község Önkormányzatának védőnőjét
  • Pardi Ildikó rendőr alezredest, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkárát
  • Schneider László mentőtisztet, a Gyulai Mentőállomás vezetőjét
  • Sütő Mária Mártát, a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum igazgatóját
  • Zanócz István tűzoltó alezredest, a Gyulai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokát

 

 

 

FEL