Ma sokan húznak felemás zoknit

2023. március 21. 14:05 | Csiffáry Zsuzsanna

Sok világnapot ünnepelhetünk az év 365 napján, március 21-én például a Down-szindróma világnapját. Ilyenkor sokan húznak felemás zoknit a lábukra. Mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak: erre hívja fel a figyelmet ez az akció.

A Down-szindróma veleszületett genetikai eltérés, amely véletlenszerűen alakul ki. Nem betegség, hanem egészségügyi állapot, amely nagy mértékben javítható, főként kora gyermekkori fejlesztésekkel. Több interjút végighallgatva egy tény kristályosodott ki bennem, még pedig az, hogy a Down-szindrómával élő gyerekeknek és felnőtteknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik és vágyaik vannak, mint mindenkinek: szeretnének boldog életet élni, szeretni, tanulni, elfogadott és elismert tagjai lenni egy közösségnek.

A mai világnapon a Down-szindrómával élőkre figyelünk, hogy elősegítsük a fogyatékkal élő emberek elfogadását és tudatosítsuk: legfontosabb alapértékeink közé tartozik a társadalmunk sokszínűsége és az esélyegyenlőség. Megfigyelhetjük, hogy ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak, amelyek bemutatják a Down-szindrómás emberek teljesítményét, azt, hogy képesek dolgozni, keresni, saját életükről dönteni, és boldogan élni.

 

 

Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány honlapján egy hasznos táblázat is található, amelyben összegyűjtötték az ajánlott, kerülendő megnevezéseket, amelyekkel a fogyatékos embereket illethetjük. Mivel akár rossz szándék nélkül, az ismeretek hiányában is használhatunk sértő kifejezéseket, ajánlatos tanulmányozni a listát. Az alábbi kifejezéseket lehet használni: fogyatékos személy, akadályozott, sérült ember, fogyatékossággal élő ember, személy.

További programok »

FEL