M-Flexilog – átadták az új gyárat

Flexibilis csomagolóanyagok gyártásával foglalkozik az a 3 milliárd forintból épült gyár, amelyet csütörtökön adtak át Békéscsabán. Az osztrák tulajdonú Marzek Kner Packaging érdekeltségébe tartozó M-Flexilog Kft. új üzemének felépítéséhez a kormány 1 milliárd forintot biztosított.

 

Dr. Johannes Michael Wareka, a Marzek Etiketten+Packaging elnöke a megnyitón kiemelte, hogy a cég sikeresen működik Békéscsabán 2005 óta. Ekkor vásárolta meg a Marzek a nagy hagyományokkal bíró Kner nyomdát.

Az elmúlt 12 évben a Marzek Kner Packaging Kft. 17 millió eurót fektetett be. A Marzek csoportnak Ausztriában, Magyarországon és Ukrajnában működnek üzemei, összesen 650 dolgozót foglalkoztatnak, és 2016-ban 56 millió eurós forgalmat bonyolítottak le.

A tulajdonos szerint nem volt kérdés, hogy a három európai telephelyük közül a békéscsabait tovább kell bővíteni.

– Mivel családi cégcsoportról van szó, ezért generációkban gondolkodunk: fontos számunkra, mit adunk át az utókornak. Az elmúlt 20 évben látványos fejlődésen ment keresztül Békéscsaba, amiért elismerés illeti a várost. Szeretnénk ennek a fejlődésnek a virágává válni – fogalmazott dr. Johannes Michael Wareka. A cégcsoport elnöke szerint ehhez a fejlődéshez a várossal való együttműködés is szükséges volt, amelyet meg is kaptak.

 

 

 

Magyar Levente: Az osztrák cégek jelenléte különösen hangsúlyos Magyarországon

 

Mint arról korábban beszámoltunk, kevesebb, mint egy év alatt új gyártóbázis épült az M-Flexilog Kft.-nél. A próbaüzem után, szeptember 14-én, csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a gyárat. Magyar Levente miniszterhelyettes a megnyitón beszélt arról, hogy a magyar gazdaság jó része a külföldi érdekeltségekre épül, amivel nincs gond, hisz ezek a cégek a magyar emberek számára teremtenek munkahelyet, és Magyarország előnyökben részesül az ő jelenlétük által. Éppen ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezek a cégek jelen legyenek Magyarországon.

– Míg 2010 környékén a nagyobb munkanélküliség miatt az volt a cél, hogy minél nagyobb számban legyenek munkahelyek az országban, ma már a minél nagyobb hozzáadott érték a fontos, eszerint szűrjük azokat a vállalatokat, akik idejönnek. Az osztrák cégek jelenléte különösen hangsúlyos Magyarországon, az M-Flexilog békéscsabai jelenléte mutatja, hogy az ország legtávolabbi pontjaira is elér az az osztrák gazdasági háló, ami Magyarország számos pontján fellelhető – fogalmazott Magyar Levente.

A miniszterhelyettes beszélt arról, hogy az M-Flexilog esetében fellelhető a gazdaságtörténeti kontinuitás: a cég esetében mintegy 120 éves családi vállalkozásról beszélhetünk, amelyhez hasonlóak Magyarországon sajnos nincsenek. Kiemelte, hogy a múltjuk garancia a tapasztalatra és a minőségre a jövő tekintetében is.

– Békés megyére különös figyelmet fordít a kormány. Ez a térség korábban méltatlanul elhanyagolt vidéknek számított, azok a fejlesztések, amelyek ma a városban és a megyében zajlanak, bizonyítják a kormány elkötelezettségét a megye fejlesztése iránt. Régi adósság, hogy ez a megye is fejlődjön – tette hozzá Magyar Levente.

 

Szarvas Péter: Nyomdaipari képzési központ lesz Békéscsabán

 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere örömmel konstatálta, hogy a korábban bejelentett több mint 3 milliárdos fejlesztés valósággá vált, és megtörtént az üzem átadása.

– A Marzek csoport két nagy békéscsabai üzeme olyan iparágban dolgozik, amely perspektivikus az egész világon, a nyomdának, a csomagolóanyag-iparnak nagy jövője van az elemzések szerint. A cég az új üzemmel vállalta, hogy néhány éven belül összesen 120 fővel bővíti a foglalkoztatottak számát, a termelési érték bővülése pedig várhatóan el fogja érni az ötmilliárd forintot. Ez az ágazat igazodik Békéscsaba, Békés megye ipari hagyományaihoz is. A Tevan és a Kner családra rendkívül büszkék vagyunk, külön örülök annak, hogy a Marzek-Kner nevében is benne maradt a Kner név – jegyezte meg Szarvas Péter.

A polgármester beszélt arról is, hogy a kormány támogatja azokat a fejlesztéseket, amelyek vonzóbbá tehetik Békéscsabát az idetelepülő cégek számára. Kiemelte azt, hogy a Modern Város Programban 2 milliárdos fejlesztési projekt keretében kiépül majd egy országos jelentőségű nyomdaipari képzési központ Békéscsabán. Ebbe több mint egymilliárd forintért vásárolnak olyan modern eszközöket, amelyeken a jövő nyomdászai tanulhatnak, biztosítva az utánpótlást a „szárnyaló nyomdaiparnak”.

 

Kása István Zoltán:  A beruházás négy év alatt éri majd el a tervezett csúcspontját

 

Kása István Zoltán, az osztrák tulajdonosi hátterű vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a beruházás négy év alatt éri majd el a tervezett csúcspontját. Jelenleg ötven ember dolgozik az M-Flexilog Kft.-nél, a jövőben további hetven ember felvételét garantálják, ez azt jelenti, hogy 2021-től 120 ember fog dolgozni a gyárban.

– Flexibilis csomagolóanyagot gyártunk, ami a mindennapok során a fólia alapú csomagolóanyagot jelenti. Ez a technológia eddig még nem volt jelen a Marzek csoportban. A gépeket Nyugat-Európából szereztük be, ezek alkalmasak nagyméretű, nagy mennyiségű fólia alapú csomagolóanyagok gyártására. Megfelelően képzett szakember-gárdánk van, a piac pedig nyitott a mi kapacitásainkra – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Kása István Zoltán végül hozzátette: a Marzek csoport másik magyarországi gyára már megalapozta azt a piaci hírnevet és stabilitást, amivel könnyen meg tudják tölteni a kapacitásokat. Az elkövetkezendő években azonban további kapacitásbővítő beruházásokat kell végrehajtaniuk annak érdekében, hogy az ötmilliárdos éves árbevétel-vállalásuk teljesüljön.

Megosztás:

Címke: , , , ,