Lukács Zsolt: Ma már mások az elvárások a munkahelyekkel szemben

2018. november 17. 07:38 | behir

Munkáltatókat célzó képzés volt a CsabaParkban november 15-én. A szemléletformáló rendezvény az Egyensúly AE Egyesület és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. szervezésében valósult meg a CsabaParkban, a „Munka, család, egyensúly…” című, EFOP-1.2.9-17-2017-00053 azonosítószámú projekt keretében.

 

A nap meghívott előadója Lukács Zsolt a Telkes Consulting Kft. fejvadásza rendkívül érdekes előadást tartott a következő témákban: létezik-e atipikus foglalkoztatási modell; a nők foglalkoztatását elősegítő lehetőség; a nők és karrier.

Lukács Zsolt 20 éve dolgozik a szakmában, a 30 éves múltra visszatekintő Telkes Kft.-nél, ahol elsősorban vezetőket keresnek cégek számára. Mit csinálnak a fejvadászok? Megbízást kapnak arra, hogy előírt szempontok alapján segítsenek kiválasztani a megfelelő embert a kívánt pozícióba. Nagyon fontos, hogy milyen a jelölt személyisége: extroveltált agy introveltált, nyitott, könnyen kommunikál vagy befelé forduló.

Lukács Zsolt hangsúlyozta, hogy jelenleg az első helyen lévő hiányszakma az informatikusoké, ahol az elmúlt 3 évben megduplázódott a fizetés Magyarországon. Míg 2016-ban ötvenezer volt a betöltetlen álláshelyek száma, jelenleg ez a szám már százezer. A tapasztalatok alapján az talál hamarabb állást, aki a keresésben nagyon aktív. Konkrétan: ha délután két órakor kitesznek egy álláshirdetést, bár 30 napig kint lesz, a másnap reggel nyolcig beérkezett jelentkezések között vannak a legjobb minőségűek.

 

 

Nagyon fontos a „Self Branding”: saját magunk „termékesítése”, hiszen magunkat kell eladnunk. Meg kell különböztetnünk magunkat másoktól tudásban és tehetségben. Alapvetően az önéletrajzon nem kellene, hogy fotó legyen. Ha mégis kéri a hirdető, akkor egyszerű fekete-fehér igazolványkép legyen és semmiképpen se selfie! Az elektronikus cím a nevet tartalmazza. Az önéletrajz maximum két oldal legyen. A jelölt szempontjából az a fontos, hogy az önéletrajza alapján kiválasszák és behívják interjúra, amely egyetlen és megismételhetetlen alkalom. Fontos felkészülni az interjúra kérdésekkel. Fontos a nyelvtudás, minimum angol – nem a papír, hanem a valódi nyelvtudás és annak alkalmazása.

Az előadó kitért arra, hogy az „Y” és a „Z” generáció tagjai már másképp nézik a helyzetet, mások az elvárásaik, ami változást fog generálni a munkahelyeknél is: előtérbe fog kerülni az empátia és például az, hogy barátságos legyen a munkahely. Magyarországon a dolgozók kétharmada boldogtalan a munkahelyén, ezért a vezetőknek is érdemes nyitottabbnak lenniük a megváltozott igényekre.

A rugalmas foglalkoztatás a fejvadász szerint nem lehet kérdés! Mi lehet ez: projekt alapú munkavégzés, home office, részmunkaidő – elősegítve ezáltal is a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtését, a kölcsönösség és a partnerség kialakítását munkavállaló és munkáltató között.

Ma Magyarországon cél, hogy a női vezetők aránya 30% legyen. Csak példaként: Norvégiában és Szingapúrban ez a szám több, mint 50%. Ha a nőt nem kényszeríti rá a rendszer, hogy férfiként viselkedjen a munkerőpiacon, jobban elhivatott, jobb a csapatmunkában, önállóan végzi a munkáját, jobb a problémamegoldóképessége, kiváló a kommunikációs készsége.

Lukács Zsolt nagy tapasztalata átsütött az előadásán, amely nagyon sok gyakorlati tanácsot tartalmazott mind a munkáltatói, mind a munkavállaló oldal számára. Mindezt gyakorlati példákkal is nagyszerűen érzékeltette, felejthetetlenné téve ezáltal ezt a programot.

További programok »

FEL