Munka, család, egyensúly: Mit kezdjünk a stresszel?

2018. december 13. 07:55 | behir

A nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásában rejlő lehetőségek és előnyök helyi bemutatása keretében legutóbb – az Egyensúly AE Egyesület és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. szervezésében – Szabóné dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológussal és Krizsánné Kovács Julianna virágkötővel találkozhattak az érdeklődők.

Tekintettel a közelgő ünnepekre, a nőkre, a családanyákra még több teher hárul, az ünnepi hangulat megteremtésében is. Ehhez kívántak segítséget nyújtani az érdeklődőknek, részben a hétköznapi stresszoldás elméletének megismertetésével, részben pedig stresszoldással a gyakorlatban.

 

 

Szabóné dr. Kállai Klára interaktív előadást tartott a stresszről, melynek keretében a résztvevők kézhez vehették dr. Bagdy Emőke stresszkezelő programfüzetét. Szó volt arról, hogy a stressz önmagában se nem jó, se nem rossz, magunk döntjük el, hogy a javunkra fordítjuk, vagy megbetegszünk tőle. A jó stressz alkotó energiáink forrása, mely cselekvésre sarkall, segíti küzdelmeinket. A rossz stressz, a túlzott, mindent elborító, kontrollálhatatlan stressz felmorzsolja energiáinkat, kiégést okoz és tönkretesz.

A döntő tehát nem maga a stressz, hanem az, hogy valaki hogyan birkózik meg vele. Mindennapi erőforrásaink, vitalitás-generátoraink – Bagdy Emőke szerint is – a kacagás, a kocogás, az érintés, a lazítás, a segítés.

A nap folyamán sok megszívlelendő tanács hangzott, és a résztvevők kitöltöttek egy tesztet is, amely a külső-belső motivációt méri, majd ennek közös kiértékelésére került sor. Végül maradt idő arra is, hogy a pszichológus személyesen is elbeszélgessen azzal, aki ezt igényelte.

 

 

Eztán a stresszoldás gyakorlati formája következett: a virágkötő szakember segítségével saját készítésű karácsonyi ajándékokat készíthettek az érdeklődők, amelynél szárnyalhatott a képzelet.

 

A program az Egyensúly AE Egyesület és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. szervezésében valósult meg a „Munka, család, egyensúly…” című, EFOP-1.2.9-17-2017-00053 azonosítószámú projekt keretében.

További programok »

Itthon

Hősök Napja Rekordkísérlet – 300 plazmaadás egy nap alatt

A hároméves Plazma Center Békéscsaba rekordkísérletre készült október 22-én, csütörtökön. Az ötlet egy szolnoki eseményből származott, ahol a központ nyáron több, mint 400 plazmadadást teljesített egy nap alatt, ezzel bekerülve a Magyar Rekordok Könyvébe.
12:10
FEL