LMP: Nem gazdaságos a Csabagyöngye szőlőültetvény

2019. április 3. 08:08 | Gyemendi Réka

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásainak felhasználásáról, a Csabagyöngye szőlőültetvényről, valamint egy képviselői kezdeményezésről – melynek célja a PET palackok használatának korlátozása – is szó volt Takács Péter önkormányzati képviselő közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján, kedden.

 

 

Az LMP békéscsabai, önkormányzati képviselője elmondta: a város aktuális fejlesztéseinek jelentős része a TOP támogatásából történik. Hangsúlyozta, hogy szinte minden tanintézmény energetikai korszerűsítése folyamatban van, ám véleménye szerint a Lencsési lakótelep óvodájával kapcsolatban világossá vált, hogy a rendelkezésre álló forrás és a szükséges forrás között jelentős a különbség. Takács Péter elmondta, hogy mind a Napsugár-, mind a Manó Vár óvoda felújítása nagyon fontos. Pozitív példaként említette, hogy a "Zöldovi" komplett felújítása már megtörtént.

– Egyetértek azzal, hogy a közgyűlés nem vetette el ezeknek a programoknak a megvalósítását, hanem újabb közbeszerzést ír ki annak reményében, hogy sikerül csökkenteni a rendelkezésre álló forrás és a szükséges forrás közötti különbséget. Továbbá abban is konszenzus mutatkozott, hogy ha ez mégsem sikerülne, akkor jövő évben visszatérünk a finanszírozás kérdésére, hiszen úgy tűnik, hogy az ez évi költségvetésben rendelkezésre álló összeg nehezen lenne előteremthető, a következő évben viszont úgy gondolom, hogy ez megoldható. Így a lencsési lakótelep mind a három óvodájának felújítása megtörténhet – közölte Takács Péter.

Az önkormányzati képviselő kitért a Csabagyöngye szőlőültetvényre is: mint fogalmazott, korábban, amikor a testület elindította a programot, konszenzus volt, mindenki egyetértett abban, hogy Stark Adolf hagyatékát ápolni kell, ezt a célt szolgálta a szőlőültetvény létesítése is. Elmondta: az eredeti programban egy kiállítótér és egy fogadóépület létrehozása is szerepelt, ezek azonban nem valósultak meg.

– A működtetés feladatát a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. kapta meg, amely próbál eleget tenni feladatának, de nem gazdaságos a tevékenysége. Számomra az is kérdés, hogy hosszabb távon ez lehetséges-e. Azért, hogy ez kiderüljön, tettem egy módosító javaslatot, eszerint a Városfejlesztési Kft. dolgozza ki annak a koncepcióját, hogy hogyan lehet az ültetvényt rövid és hosszabb távon hatékonyan működtetni – árulta el Takács Péter.

Beszélt arról a kezdeményezésről is, amelyben javasolta, hogy a város a saját hatókörében korlátozza a PET-palackok használatát 2020. január 1-től.

– Szándékom szerint a polgármester kapta volna meg a feladatot, hogy a szükséges lépéseket megtegye. Ugyanakkor a jegyző, akihez eljuttattam a kezdeményezést, érthetetlen okból nem terjesztette ezt a testület elé, holott az önkormányzati törvény a kezdeményezés jogát megadja a képviselőnek. A héten megkeresem a Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnökét, dr. Ferenczi Attilát, aki a közgyűlésen ígéretet tett arra, hogy egy ilyen megkeresés esetén a javaslatot megtárgyalják és beterjesztik a testület elé – összegzett Takács Péter.

Emellett az önkormányzati képviselő megemlítette a Békéscsabai Tankerületi Központ beszámolóját is. Véleménye szerint hibás döntés volt az iskolák államosítása, ugyanis ez nem hozott minőségi javulást. A Csaba Ügyeleti Kft-vel kapcsolatban kiemelte: 2013 óta az ügyeleti díj nem emelkedett, amelyre nagy szükség lenne.

Végül Honfi Pál, a párt megyei elnöke arról beszélt, hogy rengeteg indokolatlan fakivágás történik a városban. Takács Péter ezzel kapcsolatban elmondta: szervezetük szeretne a városvezetés felé fordulni azzal a kéréssel, hogy az indokolatlanul kivágott fák végül pótolva legyenek.

 

További programok »

FEL