LMP: Átgondolt döntés a városgazdálkodási kft. megalapítása

2017. október 5. 18:58 | Knyihár Mihály

Az idei költségvetés első féléves teljesítésével kapcsolatban Takács Péter az LMP tájékoztatóján elmondta, hogy az önkormányzati fenntartású intézmények időarányosan, jól teljesítettek. Az adóbevételek közül az iparűzési adó félévkor közelítette a 45 százalékos, a gépjárműadónak pedig csaknem 60 százalékos teljesítést.

Takács Péter kiemelte: a helyi vállalkozók mindig becsülettel megfizetik az adókat, ha az első félév eredményei ilyen pozitívak, akkor az év végére száz százalékban teljesülhetnek a célok. Beszélt arról, hogy TOP-keretből és a Modern Városok Programja keretében mintegy 15 milliárdos fejlesztés előtt áll a város.

A képviselő szóba hozta a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. körül kialakult vitát is. Takács Péter szerint a testület nem ad hoc döntést hozott, amikor elfogadta a városi cég megalapítását, amellyel csökkenhetnék Békéscsaba kiadásait. Az LMP-s képviselő úgy látta, az előzetes elemzések részletesen tartalmazzák, hogy mikor, melyik vállalkozásnak szűnik meg az önkormányzattal kapcsolatos közszolgálati szerződése, és milyen eszközparkra van szüksége a cégnek, hogy el tudja végezni a rábízott feladatot.

– Külön munkacsoport foglalkozott a kérdéssel, és úgy gondolom, hogy ők egy megalapozott anyagot tettek le elénk. Az elhangzottak szerint évente akár 45 millió forintot is meg lehet spórolni azzal, ha az eddig kiszervezett munkákat a város cége látja el – jegyezte meg Takács Péter. A képviselő hozzátette: annak idején a városfejlesztési kft. megalapítását is nagy vita előzte meg, de bebizonyosodott, hogy az egy nagyon jó döntés volt, a cég rendkívül hatékonyan működik, pályázataik révén a TOP-források lehívásában élen jár Békéscsaba. Reményét fejezte ki, hogy a városgazdálkodási kft. is hasonlóan jól működik majd.

Végezetül Takács Péter örömmel számolt be arról, hogy nem kell kivágni az Élővíz-csatorna mentén levő fákat, amelyekkel kapcsolatban korábban jelzés érkezett. A bejáráson a szakemberekkel ő is végigjárta a területet, a szakemberek szerint csak a fűzfák visszametszésére van szükség.

 

 

További programok »

FEL