Lezárult az óvodai regisztrációs időszak Békéscsabán, van lehetőség pótlásra

2020. április 6. 15:44 | behir

Most tavasszal – a járvány miatt – online lehetett beíratni a gyerekeket óvodába április 5-ig. Aki nem élt az online regisztráció lehetőségével, április 17-ig még jelezhet az önkormányzatnak.

Ahogyan arról korábban már írtunk, 2020. április 5-ig lehetett beíratni a gyerekeket óvodába Békéscsabán. A regisztráció módja idén eltért a korábbiaktól a koronavírus-járvány miatt: a szülők online, a város honlapján keresztül regisztrálhatták gyermekeiket az intézményekbe. 

A polgármesteri hivatal tájékoztatója szerint az a szülő, aki nem élt az online regisztráció lehetőségével, április 17-ig e-mailben vagy telefonon jelezheti a kötelező felvételt biztosító körzetes óvoda/választott óvoda vezetőjének jelentkezési szándékát.

 


A május 11-12-ére meghirdetett óvodai beiratkozás elmarad.


 

Hogyan lehet beíratni a gyerekeket az óvodába? 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának határozat alapján az óvodavezető 2020. április 21-ig dönt az óvodaköteles gyermekek (akik 2020. augusztus 31-ig a harmadik életévüket betöltik) óvodai felvételéről, abban az esetben, ha a gyermeket a kötelező felvételt biztosító körzetes óvoda veszi fel. Ekkor külön beiratkozásra nem kerül sor, a gyermeket az óvoda hivatalból felveszi és a beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására a gyermek első óvodai nevelési napján kerül sor.

 

Mi történik az óvodai körzetbe nem tartozó gyermek beiratkozásával? 

Abban az esetben, ha az előzetes online regisztráció vagy szülői jelzés alapján – a szabad férőhelyek függvényében – a gyermeket nem a kötelező felvételt biztosító körzetes óvoda veszi fel, akkor erről az óvodavezető 2020. április 30-ig hoz döntést, és ebben az esetben a beiratkozásra is sor kerül. Az óvoda a veszélyhelyzet által megkövetelt egészségügyi szempontokra különös figyelemmel beiratozási beosztást készít, és erről az érintett szülőket egyénileg értesíti.

 

Külföldön élők bejelentése

A külföldön élők vagy kiköltözők esetében, akiknek gyermeke nem kezdi meg Magyarországon a kötelező óvodai nevelést, azoknak a hatályos jogszabályok értelmében az Oktatási Hivatal részére kell a szükséges bejelentést online formában megtenni. A bejelentéshez használható űrlap elérhető az Oktatási Hivatal honlapján a Köznevelés menüpont Külföldi távozás bejelentése pontjából.

A fenti eljárás a 2020/2021. nevelési, illetve tanévre történő óvodai, valamint általános iskolai beiratkozásról szóló 7/2020. (III. 25.) EMMI határozata alapján került módosításra.

FEL