Lezárult a Békés megye értékei civil szemmel című pályázat

2022. május 31. 19:31 | Hidvégi Dávid

A Civil Szervezetek Szövetsége kedden délután hivatalosan is lezárta a 2020 júniusában indított Békés megye értékei civil szemmel című pályázatot, amelynek lényege a Békés megyei hungarikumok és értékek bemutatása volt a helyi civil szervezet számára.

A záró napon először Gólya Pál, a Civil Szervezetek Szövetségének elnöke nyilvánított köszönetet azoknak a munkatársaknak, akik segítettek a pályázat lebonyolításában.

A pályázatot az Agrárminisztériumnál nyerte meg a civil szövetség, amelynek az ügyvezetője ismertette a projektet. Mint mondta: a pályázat elsősorban Békés megye értékeinek bemutatására és azok népszerűsítésére épült. Szatmári Júlia hozzátette: a Békés Megyei Értéktárban 52 érték található, melyek között hungarikumok is szerepelnek. A pályázatban 10 értéket választottak ki és mutattak be részletesen, ezek a következők: Csabai kolbász, Békéscsabai Jókai Színház épülete, Csabagyöngye szőlő és Stark Adolf szellemi munkássága, Gyulai Vár, száraztészták, Munkácsy Mihály Múzeum épülete és gyűjteménye, Munkácsy Mihály művészeti öröksége, békési szilvalekváros papucs, békéscsabai katolikus templom, evangélikus épületegyüttes. A programban szakmai műhelyfoglalkozások és megbeszélések, valamint egy tanulmányút is volt, illetve új együttműködések jöttek létre.

A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke a Békés megyei hungarikumokról és értékekről tartott előadást. Prohászka Béla, Venesz-díjas olimpiai aranyérmes mesterszakács hangsúlyozta: 2012 óta azon dolgozik a szövetség, hogy a hungarikumokat itthon és külföldön egyaránt népszerűsítse. Úgy fogalmazott: a legnagyobb értékek itt vannak a környezetünkben, a települési értéktárakban. Hozzátette: egy termék először a nemzeti értéktárba kerül, majd egy bizottság dönt arról, hogy hungarikum lehet e vagy sem. Arról is beszélt, hogy Békés megye az ország egyik éléskamrája, melyet erősít a kolbász, a kamillavirág, a gulyásleves és a különféle pálinkák. Zárásként Magyarország és Kína, szűkebb körben Kína és Békéscsaba gasztronómiai kapcsolatát ismertette a jelenlévőknek.

További programok »

FEL