Létfontosságú 3 pontra lenne szüksége az Előrének az utolsó előtti hazai meccsén

2023. április 30. 13:57 | Hidvégi Dávid

Óriási harc zajlik a bennmaradásért a labdarúgó NB II-ben, amelyben a viharsarki szurkolók legnagyobb bánatára a Békéscsaba 1912 Előre is részt vesz. A Pásztor József vezette lila-fehérek a szezon végén osztályozót érő 18. helyről várják a középmezőnyhöz tartozó, 10. pozíciót elfoglaló BFC Siófok elleni összecsapást vasárnap délután.

4 mérkőzés, 12 megszerezhető bajnoki pont, ennyi maradt hátra a Merkantil Bank Liga 2022/23-as bajnoki kiiírásából. A tabellán utolsó kettő, azaz 19. és 20. helyen álló együttesek automatikusan kiesnek a harmadosztályba, míg a 16., 17., és 18. pozícióban végző csapatok oda-visszavágós rendszerben osztályozót játszanak az NB III három csoportgyőztesével. Az osztályozó mérkőzéseket május 28-án és június 4-én rendezik meg.

Hogy miért van ennyi kieső? A Magyar Labdarúgó Szövetség úgy határozott, hogy a 2023/24-es másodosztályú bajnokságban már csak 18, míg a 24/25-ös szezontól csupán 16 együttes szerepelhet majd, amivel azt reméli, hogy nő a bajnokság színvonala. Igen ám, de ezzel megnehezítették a bajnokságban szereplő együttesek életét, hiszen legrosszabb esetben 5 csapat is kieshet, persze ehhez az kell, hogy az osztályozón egyik jelenleg még NB II-es csapat se vívja ki a bennmaradást.

A Békéscsaba rendkívül rosszul szerepel az idei szezonban, hiszen gyakorlatilag végig a kiesőzónában, vagy annak környékén tanyázott. A többségi tulajdonos a Csákvár elleni 2-1-es vereséget követően, hét meccsel a vége előtt változtatott az együttes kispadján. Barkász Sándor kinevezte megbízott vezetőedzőnek az addigi szakmai tanácsadót, Pásztor Józsefet, míg Brlázs Gábort visszaminősítette asszisztens edzővé. A 69 esztendős tréner nemcsak játékosként, hanem edzőként is nagy sikereket ért el az Előrével, 1993-ban és 1995-ben az ötödik helyen végzett csapatával az NB I-ben, míg 1994-ben bronzérmet szerzett, sokáig úgy tűnt az arany is meg lehet.

A mester hatodik alkalommal ült le hosszabb-rövidebb ideig a békéscsabai kispadra, ahol edzői karrierje nagy részét töltötte. Idei első meccsén idegenben, Balmazújvárosban a Nyíregyháza ellen 1-1-es döntetlent ért el az együtessel, majd egy nyolcmeccses nyeretlenségi sorozatnak vetett véget, amikor 2-0-ás győzelemre vezette az Előrét a Győr ellen. Legutóbbi meccs Szombathelyen nem sikerült a legjobban, hiszen bár vezetett a csapat, végül a Haladás felülkerekedett és 2-1-re győzött. Az együttes most vasárnap hazai pályán fogadja a Siófokot, majd Soroksárra látogat, ezt követően a Tiszakécskét fogadja és Ajkán zárja a bajnokságot. A Békéscsabánál kimondott cél, hogy meg kell nyerni az utolsó két hazai meccset ahhoz, hogy elérje minimális célját, az osztályozós szereplést.

– Bár nekünk lenne annyi pontunk, mint a Siófoknak, hiszen akkor nem fájna a fejünk. Biztos vagyok benne, hogy ők már bennmaradtak, akkor is ha a matek miatt elméletileg szükségük van még pontra. Igen jó sorozatban vannak, hiszen hat mérkőzés óta veretlenek és összességében is nagyon jól szerepelnek. Viszont jelen helyzetünkben, ha a Real Madrid érkezne hozzánk a hétvégén, őket is meg kellene vernünk, mert csak akkor van sanszunk a bennmaradáshoz. Remélem, hogy a fiúk is átérzik a helyzetet és olyan hozzáállást fognak tanúsítani, amellyel meg tudjuk nyerni a mérkőzést. Ez azonban egyáltalán nem lesz egyszerű, de bízom benne, hogy hazai pályán, saját közönségünk támogatásával itthon tudjuk tartani a három pontot – mondta a siófoki mérkőzést megelőzően Pásztor József.

Elméletben még a 28 ponttal rendelkező, 20. helyen álló Dorog is kiharcolhatja a sima bennmaradást, míg a 15-19. helyezések között mindössze négy pont a differencia, így egy-egy győzelemmel hatalmasat lehetne előrelépni. A Csaba jelenleg 33 ponttal a 18., a Csákvár 37-tel 15., a Kozármisleny 35 egységgel a 16., a Nyíregyháza 34 pontjával 17. helyen áll, míg az Előre mögött a 19. Szentlőrincnek szintén 33 pontja van.

A következő ellenfél, a Siófok hat forduló óta veretlen, mérlege 12 győzelem, 12 vereség és 10 döntetlen, valamint az ezzel járó 46 bajnoki pont. Összességében a 43. Békéscsaba – Siófok összecsapás következik, melyből 18 alkalommal találkoztak a második vonalban. Amennyiben az NB II-nél maradunk, akkor kiolvasható a számokból, hogy 11 csabai győzelem mellett, csak 4 siófoki fordult elő eddig, és csupán háromszor végeztek döntetlen eredménnyel a csapatok. A két együttes utoljára 2022. november 9-én Siófokon találkozott, amikor 2-2-es végeredmény született. A siófokiak 2021. május 2-án tudták a csabaiakat utoljára legyőzni, a viharsarkiak viszont 2022. április 6-án 4-1 arányban tartották itthon a három pontot.

– Tudjuk, hogy ellenfelünknek élet-halál harc lesz a mérkőzés. Matematikailag még nem kerültük el biztosan az osztályozót, de ez a cél, így számunkra is fontos lesz a vasárnapi találkozó. Nehéz meccset várok, mert mindkét csapatnak kellenek a pontok – fogalmazott a mérkőzés előtt a vendégek vezetőedzője, Dragan Vukmir.

A találkozó vasárnap 17 órakor kezdődik a Kórház utcai stadionban, amit kedden 21 órától a 7.Tv-n is megtekinthetnek majd felvételről.

További programok »

Sport

Bora távozik, Szatmári és Uram újra lilában

Bora György négy szezon után elhagyja a Békéscsaba 1912 Előre labdarúgó csapatát – jelentette be a csabai klub hivatalos oldalán, hétfőn. Az egyesület ezzel párhuzamosan megerősítette a korábban megjelent hírt, mely szerint a korábban két szezont a liláknál töltő Szatmári István ismét a viharsarki csapatban játszik majd. A Vasas pedig közölte, hogy Uram János a következő szezont a csabai gárdánál tölti kölcsönben.
2024. június 24. 18:37
FEL