Jó formában fogadhatja a Vasast a Békéscsaba vasárnap délután

2021. október 3. 11:46 | Hidvégi Dávid

A 64. Békéscsaba 1912 Előre - Vasas FC bajnoki rangadó következik a labdarúgó NB II 11. fordulójában. Az angyalföldiek a 2018-as NB I-es kiesésük óta nem tudták legyőzni a viharsarkiakat a másodosztályban. Több szempontból is érdekes találkozóra van kilátás, egyrészt a tabellán elfoglalt helyezések miatt, másrészt Schindler Szabolcs vezetőedző miatt, aki volt csapata ellen irányítja a lilákat.

Igen hosszú nyeretlenségi szériának vetett véget a Békéscsaba szerdán a Csákvár otthonában, hiszen 150 nap után nyert ismételten tétmérkőzést a bajnokságban – igaz ebben benne volt a nyári szünet is – az Előre a 2020/21-es szezon 37. fordulójában győzte le a Szolnokot hazai pályán 3–2-re, majd az utolsó játéknaptól egészen az új idény 10. fordulójáig nem tudott győzni. A lilák mindenesetre jó formában vannak, hiszen az elmúlt három találkozón biztató volt a játékuk: a Dorogot 3–0-ra legyőzték a Magyar Kupában, majd Diósgyőrrel hazai pályán 2–2-t játszottak, legutóbb pedig a Csákvárt verték meg 2–1-re idegenben. A DVTK elleni meccs kicsit fájó a békéscsabaiaknak, hiszen kettős emberelőnyben sem sikerült megszerezniük a győztes gólt, így a játékosok szomorúan ültek az öltözőben a meccs után, de azt be kell látni, hogy néhány hete még mindenki aláírta volna a döntetlent csabai részről a gyenge szezonkezdetet követően. A Békéscsaba jelenleg hét pontjával a 17. helyen áll, tehát már elmozdult a kiesőzónából és egy győzelem esetén feljebb is léphet, de ehhez kell a két kilenc pontos csapat, a Pécs és a Soroksár hibája is.

A Vasas jelenleg húsz ponttal a 3. helyen áll a tabellán, mindössze két ponttal lemaradva a listavezető Szombathelyi Haladástól. A fővárosiak eddig tíz meccsből hatot megnyertek, kétszer döntetlent játszottak, kettő összecsapáson pedig kikaptak. A feljutás szempontjából a Diósgyőr és a Győr elleni idegenbeli vereségek nem jöttek jól az angyalföldieknek és akkor még nem esett szó a Siófok és a Kecskemét elleni döntetlenekről sem. Szerencséjükre a riválisaik nem húztak el, de láthatóan nem verhetetlen Kuttor Attila együttese.

 

(Fotó: Such Tamás)

 

Mindkét oldalon vannak ismerős arcok a másik számára! Schindler Szabolcs jól ismeri a Vasas játékosait, hiszen az előző idényben 34 tétmeccsen irányította a piros-kékeket. Mérlege 23 győzelem, 5 döntetlen és 6 vereség volt, míg a bajnokságban 74 pontot gyűjtött. Mivel a Vasas egy ponttal lemaradt az NB I-ről, a klubvezetés úgy döntött, hogy nem ad újabb esélyt az edzőnek, annak ellenére, hogy ő is a szezon elején vette át a csapatot Bene Ferenctől. A tréner végül visszatért Békéscsabára a szezon közben leváltott Preisinger Sándor helyére.

Ami pedig az angyalföldiek játékosait illeti: Uram János, Birtalan Botond, Viczián Ádám, Otigba Kenneth és Silye Erik is volt korábban a csabaiak játékosa. A Vasasnak egyébként több válogatott játékosa van, névszerint Otigba, Vida Máté, Pátkai Máté, Feczesin Róbert és Márkvárt Dávid is játszott már a nemzeti csapatban. Rajtuk kívül Radó András 2020-ban 13 találatával az NB I gólkirálya volt, míg csatárposzton az a Bobál Gergely is bevethető, akit sokáig a magyar futball egyik következő nagy tehetségének tartottak, ugyan eddig nem futott be kiemelkedő karriert, de a játékában mindig benne van a gól.

Ugyan a Vasas a találkozó fő esélyese, de tény, hogy mióta 2018-ban kiesett az NB I-ből nem tudott győzni az Előre ellen. A két mérkőző fél eddigi történelmét szemlélve, a másodosztályú összecsapásokat vizsgálva a Békéscsaba áll jobban. Ebben a ligában 12 alkalommal találkoztak: négy Békéscsaba- és két Vasas-győzelem, valamint hat döntetlen a mérleg. Az angyalföldiek legutóbb 2014-ben győztek a csabaiak ellen az NB II-ben. A Vasas utoljára tétmeccsen 2015 decemberében győzte le a lilákat, 4–0-ra az NB I-ben. 

A Békéscsaba és a Vasas találkozója 17 órakor kezdődik a Kórház utcai stadionban. Sárga lapok miatt egyik csapatban sincs eltiltott, azonban csabai részről Ilyés Tamás nem léphet pályára, mivel a Csákvár elleni mérkőzés 87. percében kiállította a játékvezető, így automatikusan egy mérkőzésre eltiltották. Továbbá sérült Babinyecz Balázs, Mikló Roland és Paudits Patrik, míg a vendégek Litauszki Róbert játékára nem számíthatnak, aki még az FC Komárno elleni felkészülési mérkőzésen sérült meg. Mindkét oldalon egy ötgólos játékos eddig a legveszélyesebb: a hazaiaknál Horváth Péter, míg a fővárosiaknál Radó András. A találkozót Szigetvári Márk vezeti.

 

További programok »

FEL