Letették az állattartó telep alapkövét a Dévaványai-Ecsegi pusztákon

2019. május 5. 16:58 | Szabó Rita

Letették a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kőmagtári tábla állattartó telepének alapkövét szombaton. A fejlesztést 100 százalékos európai uniós forrásból hajtják végre várhatóan másfél év múlva. Dr. Tirják László az ünnepségen kihangsúlyozta: az állattartó telepnek fontos szerepe lesz a puszta kezelésében és a fajgazdagság fenntartásában.

 

 

A kormány kiemelten fontosnak tartja a természetvédelmi értékek megőrzését. A 2010 és 2020 közötti időszak lényeges a nemzeti parkok infrastruktúrájának kiépítése szempontjából - erről beszélt Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár szombaton a Dévaványai-Ecsegi pusztákon.

– Az a táj, ahol felnövünk, hazánknak a legmegkapóbb tájai, részei a magyar identitásunknak és ezeket a tájakat a nemzeti parki igazgatóságok gondozzák és tartják fent. Ez nem önös feladat, nem önös munka, hanem mindnyájunk örökségét ápolják - emelte ki a helyettes államtitkár.

László András miniszteri biztos részletezte milyen szerepet tölt be a beruházás a térségben.

– A Kőmagtári tábla állattartó telep fejlesztési projektje segíti a növényi élővilág megmaradását, illetve helyreállítását. Ahol szükséges a vízháztartás helyreállításában is fontos szerepet játszik, illetve segíti az állatvilág helyreállítását is - tette hozzá a fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztos. Továbbá beszámolt arról is, hogy a 2014-2020-as fejlesztési időszakban uniós és hazai forrásokból a nemzeti parki igazgatóságok közel száz fejlesztési projektre kaptak támogatást 40 milliárd forint értékben -  tájékoztatott László András.

A Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy összetett feladat a faj és természetvédelem, ugyanis nincs az egyik a másik nélkül.

– Fajgazdagság csak úgy maradhat fenn, hogyha az élőhelyeket is megóvjuk. Itt Dévaványa térségében az Atyaszegi legelőn, - ami a leghíresebb magyarországi túzokdörgő helyünk -  ide több olyan szántóföldi terület is beékelődött, ami nem tette lehetővé azt, hogy legeltető állattartással kezeljük a nemzeti park északi részét. Ezért az elmúlt tíz évben 396 hektár szántóterületet gyepesítettünk vissza ezen a részen - tájékoztatott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője.

A nemzeti park igazgatóságának vezetője ismertette az állattartó telep beruházásának pontos részleteit.

– A szürkemarha-karám- és szárnyrendszere 5900 négyzetméteres lesz, a bivalyok elhelyezését szolgáló hely pedig 2500 négyzetméteres, emellett lesz egy 397 négyzetméteres terület, ahol iroda, gulyásszállás és szociális helyiség lesz. Továbbá a projekt részeként kiépítjük a telepre vezető és a telepet összefogó úthálózatot is -  árulta el dr. Tirják László.

 

További programok »

7.TV

Békéscsabai klubok sikeres mérkőzései a 7.Tv-n

A koronavírus miatt a röplabda, a kézilabda és a labdarúgó bajnokságok is véget értek, utóbbi esetében az NB I hátralévő mérkőzéseit lejátsszák. A békéscsabai klubok augusztusig biztosan nem léphetnek pályára tétmérkőzésen, de hogy nézőink ne maradjanak sport nélkül, felelevenítjük az elmúlt évek legjobb összecsapásait!
2020. május 18. 10:04
FEL