Letették a megyében egyedülálló gyermekotthon alapkövét – videóval

A megyében egyedülálló gyermekotthon alapkövét tették le kedden, Békéscsabán. Húsz speciális nevelési szükségletű gyermek számára épül az  „IRÁNYTŰ – Otthon a Gyermekekért” című projektnek köszönhetően, a szükségleteiknek megfelelő intézményegységet.

Egy új gyermekotthon alapkövét tette le Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Békéscsabán. A Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ leendő intézményegységének alapkövét a történelmi egyházak helyi képviselői áldották meg.

 

 

A most épülő otthon abban lesz egyedülálló a megyében, hogy a pszichés és egyéb problémával küzdő fiataloknak nyújt szakszerű szolgáltatás. A 160 millió forintos Európai Uniós támogatásból egy országos felvételi körzetű intézményegységet hoznak létre a városban.

–Új otthont építünk, még pedig azon speciális szükségletű gyermekek számára, akik valamilyen pszichés problémával is küzdenek, mindamellett, hogy megviselte őket a családból való kiszakítás és hát az, hogy állami gondozásban kell, egy darabig nevelkedjenek. Mi szeretnénk iránytűt biztosítani a számukra, hogy tudjanak később már támogatás nélkül, önálló, értelmes és boldog emberi életet élni – mondta el Sziszák Katalin, a  Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ igazgatója.

A kormány célja, hogy a zsúfolt gyermekotthonokat kiváltsák 2019. végére a kisebb, korszerűbb lakásotthonok Magyarországon – hangsúlyozta Czibere Károly. Az államtitkár hozzátette: fontos, hogy a békéscsabaihoz hasonló speciális nevelési szükségletű gyermekeket ellátó intézményekben a férőhelyeket hatszázról több mint nyolcszázra bővítsék.

–Szeretnénk, hogyha a speciális nevelési szükségletű gyermekek számára az elhelyezési körülmények jelentősen javulnának. Ezt a célt szolgálja az is, hogy 2018-tól a kormány a speciális szükségletű gyermekeknek a csoportjaiban a munkatársi létszámot növeli. 70 új kolléga belépésére számítunk. azt gondoljuk, hogy ez a minőségi munka fontos eleme lehet – mondta el Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

A tervek szerint az épület jövő őszre elkészül, és 2019. januárjától lesz elérhető a szolgáltatás.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,