Sziszák Katalin: meghitt, családias ünnepet szeretnénk

2021. december 25. 09:07 | Erdei-Kovács Zsolt

A Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ munkatársai hat településen összesen mintegy 550 gondozottat látnak el nap, mint nap. Otthonpótló szolgáltatást nyújtanak, s mindent megtesznek azért, hogy meghitt, családias legyen az ünnep.

Sziszák Katalin, a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője elmondta, sokan csak Degré utcai intézményként ismerik a telephelyet, ezt a komplexumot, és tudják, hogy fogyatékossággal élő gondozottakat látnak el.

– A feladat azonban nem csupán ennyiből áll, hanem Békés megye hat településén, összesen közel 550 ellátott mindennapi gondozását jelenti. Ide tartozik, Dévaványa, Békés, Tarhos, Elek, Magyarbánhegyes, Pusztaottlaka, és több békéscsabai telephely is – ismertette.

Hozzátette: idén bővült a feladatellátásuk, mert további szociális intézményi feladatokat kaptak. Mint mondta, a változás eredményeként Dévaványán közel 200 ellátottról gondoskodnak. Mindent egybevetve, Békéscsabán és Dévaványán nagymértékű szociális ellátórendszert működtetnek. Hozzájuk tartozik még Békés megye gyermekvédelmi szakellátásából 140 állami gondoskodásban élő gyermek és fiatal ellátása. A karácsony mindig nagy szerepet játszik az intézmény életében, annál is inkább mert, ha csak a gyermekvédelmi szakellátásban lévőkre gondolunk, akkor náluk jellemző, hogy ők valamilyen oknál fogva nem tudnak a családjukban élni, éppen ezért szorulnak állami gondoskodásra.

A cél természetesen az, hogy visszakerülhessenek a családjukhoz, de előfordulhat, hogy valamilyen okból nem tudnak otthon, a vérszerinti rokonaikkal ünnepelni.

– Otthonpótló szolgáltatást és olyan karácsonyt szükséges biztosítanunk, amivel valamennyire pótolhatjuk ezt a hiányt – fejezte ki az intézményvezető. Kitért arra is, hogy ezt nyilvánvalóan nem tudják teljes egészében megtenni, de természetesen erre kell törekedniük. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy meghitt és családias legyen az ünnep. Ez a szociális ellátásra is vonatkoztatható, mert az ellátottak fele szintén nem tudja otthon tölteni az ünnepi időszakot.

A szülők nagyjából fele nem tartja a kapcsolatot a hozzátartozójával, a másik fele azonban igen, s ebből adódóan sok gondozott otthon, családi körben töltheti az ünnepeket. Mindenképpen az a cél, hogy mindenki számára meghitt ünnepet készítsenek elő, úgy, ahogyan azt a nagy létszámú intézményekben a szabályok, előírások, óvintézkedések megtartása mellett még meg lehet tenni.

Kérdésre elmondta, hogy idén sem tudják megtartani a korábban már megszokott nagy ünnepséget: a Degré utcában, a főépület aulájában 80-100 gyermek gyűlt össze, ahol élő zenei kíséret mellett igazi karácsonyi hangulatban tudtak ünnepelni. Szép ünnepség volt mindig, ami most a járványhelyzet okán ugyan nem lesz megtartva, de mindenkinek a saját lakóegységében biztosítanak meghitt ünnepet szenteste és az ünnep többi napján is.

Sziszák Katalin hangsúlyozta, hogy nagy köszönet illeti azokat, akik támogatással fordultak hozzájuk, az idei esztendő ebből a szempontból kifejezetten jól alakult. Édességet, szaloncukrot, gyümölcsöt, új ruhaneműt, bébiételt és személyre szóló ajándékokat is kaptak. A támogatók köre igen színes, vannak vállalkozók, magánszemélyek, de például az illetékes minisztérium a gyermekvédelmi szakellátásban lévőknek személyre szóló ajándékokat biztosít.

Ha valaki segíteni szeretne, akkor ez is egy jó alkalom: érdemes akár telefonon, akár személyesen az intézmény vezetőjét megkeresni. A ruhaneműket ugyan jelenleg nem tudják tárolni, de ezen kívül bármi hasznosat szívesen fogadnak. Végezetül még annyit tett hozzá, hogy minden lakóegységükben úgy készülnek, mintha otthon lennének: készülnek a díszek a fára, sütik a mézeskalácsot, a süteményeket és reményteli szívvel ünnepelnek. 

További programok »

Itthon

Olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Belvárban

"Idén is lesz olimpia - hangolódás a 2024. évi ötkarikás játékokra" címmel olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban kedden. A megnyitó díszvendégei Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő és Bökfi János olimpiai 4. helyezett súlyemelő voltak, akik több relikviát is adományoztak a kiállítás anyagába.
18:50
FEL