Lélektani boncolgatás színpadon - pénteken lesz Az ajtó című darab bemutatója

2022. március 9. 18:10 | Csiffáry Zsuzsanna

Kiss József rendezésében, pénteken mutatják be Az ajtó című darabot a Békéscsabai Jókai Színházban. Az előadás sajtónyilvános főpróbáját szerdán tartották.

Szabó Magda: Az ajtó című regénye önéletrajzi ihletésű, szinte teljes egészében valós történetet mutat be. Az írónő és családja 1960-ban költöztek a Júlia utcába, ekkor kezdődik a regény cselekménye, amely 1978-ig tart. Magát az írónőt Tarsoly Krisztina színművész játssza a darabban, aki elmondta: szereti Szabó Magda munkásságát.

– Amikor megtudtam, hogy játsszuk ezt a darabot, újra elolvastam a könyvet. Ugyanolyan hatással volt rám, mint 20 évvel ezelőtt. És amikor azt is megtudtam, hogy Magdát kell alakítanom, a "köszönöm" volt az első szavam – fogalmazott Tarsoly Krisztina. 

 A történet főszereplőjét, Emerencet Kovács Edit, Jászai Mari-díjas színművész formálja meg.

– Emerenc nagyon nehéz karakter, és borzasztóan összetett személyiség. Ennek a személyiségnek a felfejtése volt a legnehezebb feladat a próbák során. Olyan tragédiák érték őt a gyermekkorában, amelyeket nagyon nehéz lelkileg megemészteni. Pontosan tudjuk a pszichológiából, hogy a már gyermekkorban elszenvedett tragédiák az egész életét meghatározzák egy embernek. És ez a rengeteg élmény, ami tüskeként van az ő lelkében tette olyan zárkózottá, távolságtartóvá – mondta el a színművész, aki hozzátette, hogy Emerenc ennek ellenére nagyon jól vizsgázik emberségből, tényleg mindenkinek csak segíteni akar.

– A főszereplő karakter "ajtaját", azaz lelkét sem könnyű megnyitni, ám óvatos fejtegetéssel fellelhetők olyan pszichológiai elemek, amelyekkel hétköznap is találkozhatunk – erről már a darab rendezője beszélt. Kiss jános kiemelte, hogy mindenkinek a családja hordoz tragédiákat.

– Mostanában sokat beszélnek a családtörténetekről, a családállításról, ami nagyon megrendítő, és nagyon megrázza azokat, akik benne vannak és a családjukról van szó – tette hozzá a rendező. 

Az előadás bemutatója március 11-én 19 órakor lesz a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc kamaratermében.

További programok »

FEL