Legyen minden csabai gyereknek saját készítésű Csabai kolbásza!

2016. december 2. 15:23 | Mikóczy Erika

 

Sikerült tető alá hoznunk egy olyan projektet, amelynek eredményeként a gyerekek úgy kerülhetnek ki a békéscsabai iskolákból, hogy életük során legalább egyszer saját kezűleg készítettek már Csabai kolbászt – mondta Hégely Sándor, a Csabai Kolbászklub Egyesület elnöke pénteken délután az Uhrin Zoltán Klubházban.

Hogy miről szól a program, kik támogatják, és miként tervezik a megvalósítást, arról Szarvas Péter polgármester, Kovács Nóra, az Evangélikus gimnázium pedagógusa, egyesületi tag és projektfejlesztő, valamint Gaál Csaba, a Csabai Kolbászklub Egyesület elnökségi tagja számolt be.

 

A kolbászkészítés hagyományát a fiatalok vihetik tovább

– Békéscsaba hírneve nagymértékben kapcsolódik a Csabai kolbászhoz. Ez az örökség, ez a hagyomány akkor él tovább, ha a fiatalok is elsajátítják, hogyan kell finom kolbászt készíteni. Kétségtelen, hogy van hiányosságunk ezen a téren. Éppen ezért nagyon örülök annak, hogy a Csabai Kolbászklub Egyesület kiötlötte, hogyan lehet a fiatal generációt bevonni a kolbászkészítés elméleti és természetesen gyakorlati folyamatába. Ezzel a jövő kolbászkészítő mestereinek kineveléséhez is hozzájárulnak – fogalmazott Szarvas Péter, hozzátéve, hogy Békéscsabán az idősebb generációban számos olyan kézműves mester van, aki igazi finom Csabai kolbászt tud készíteni, tőlük tanulhat a közép- és a fiatal korosztály.

A polgármester beszélt arról, hogy a fiatalokat érdekli a kolbászgyúrás, ez kiderült a legutóbbi Csabai Kolbászfesztiválon is, ahol 210 csapat indult az ifjúsági gyúráson. Szarvas Péter köszönetet mondott mindazoknak, akik most azon dolgoznak, hogy minél több csabai fiatal tanulja meg a kolbászkészítést.

 

Kolbászt készíthetnek az óvodások, általános és középiskolások

Kovács Nóra elmondta, hogy Csabai Kolbászklub Egyesület háromféleképpen kívánja megszólítani a fiatalokat az akció során.

Egyrészt a város óvodáival, iskoláival együttműködve iskolai képzés keretében, egy-egy előadás formájában kívánják bemutatni a csabai disznóvágás és kolbászkészítés hagyományait. A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium példát mutatva elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez. Bázisiskolaként bemutatják azt is, hogyan lehet hatékonyan integrálni a kolbászkészítéshez kapcsolódó ismereteket az iskolai képzés rendszerébe, diákjaik már több kolbászgyúráson vettek részt.

– A program keretében szeretnénk megvalósítani, hogy a Csabai kolbásznak legyen olyan nagykövete, aki az egyesület tagja, és aki az iskolai órák keretén belül avatná be a gyerekeket a kolbászkészítés titkaiba – tudtuk meg Kovács Nórától.

A program második pillére, hogy az egyesület lehetőséget biztosít a gyerekeknek kolbászkészítésre, így ők a kolbászklub tagjainak segítségével olyan kolbászt kóstolhatnak majd, amit saját maguk készítettek.

Harmadik elemként pályázatot írnak ki, amelynek célja, hogy a gyerekek, fiatalok örökítsék meg a saját családi disznóvágásuk vagy kolbászkészítésük legemlékezetesebb pillanatait. Támogatóik, az Árpád Gyógy- és Strand fürdő, a Csabagyöngye Kulturális Központ és Pallér Sándor újkígyósi hentesmester jóvoltából, értékes díjak várják majd a nyerteseket.

 

A nagyszülők tanítják az unokákat

A Csabai Kolbászklub a mostani kezdeményezéssel szeretne elérni, hogy minden csabai gyereknek legyen saját maga készítette Csabai kolbásza.

Mint azt Gaál Csaba elmondta, az egyesület tagjai kiváltságnak tekintik, ha gyerekekkel foglalkozhatnak, gyerekeknek taníthatják meg a kolbászkészítés fortélyait. Sokan közülük nagypapák, nagymamák, és úgy adják át a tudást, mintha csak a saját unokáikat tanítanák.

Tapasztalataik szerint a gyerekek szeretnek a kolbászklubba menni, szívesen tanulnak az egyesület tagjaitól, akikre pedig szinte gyógyírként hatnak ezek a foglalkozások.

A Csabai kolbász több mint százéves hagyományait immár két évtizede ápolja a Csabai Kolbászklub Egyesület. A diákoknak szervezett programmal pedig jó úton vannak ahhoz, hogy ez a hagyomány a következő száz évben is fennmaradjon.

FEL