A Csabai Kolbászfesztivált már közel három évtizede rendezik meg azzal a céllal, hogy erősítse és tovább örökítse a fiatalabb generációk számára a disznóvágás és a kolbászkészítés hagyományait. A csabai kolbász történetét Szarvas Péter, a város polgármestere elevenítette fel.
– Írásos emlék nem maradt fent a recept kialakulásáról és eredetéről. A legenda szerint a napóleoni háborúk idején, amikor az angolok blokád alá vonták Európa kikötőit, akkor a kontinensre nem jutott be bors. Ennek okán nem is került a kolbászba és helyette paprikát kevertek a húshoz, illetve a szalonnához – osztotta meg a városvezető.
Hégely Sándor fesztiváligazgató kiemelte: a fűszer lecserélése nagy sikernek bizonyult, hiszen alapjaiban változtatta meg a térség kolbászkultúráját. Hozzátette: a hungarikum egyik legfontosabb ismérve, hogy kézműves, kisipari termék, a legtöbb békéscsabai család rendszeresen magának készíti el a fűszeres finomságot, akár otthon vagy a fesztivál ideje alatt.
A béksécsabai gasztornómiai fesztiválra - amely a város legkiemelkedőbb rendezvényeinek egyike - az ország több pontjáról is érkeznek csapatok, hogy megmérettesék egymással receptjeiket. A gyúrás mellett más eseménnyel készülnek a szervezők a látogatók szórakoztatására. A három napos rendezvény programjairól ide kattintva tájékozódhat.