A101-es gyalogezred katonáira emlékeztek Békéscsabán

2019. augusztus 2. 18:40 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az első világháború békéscsabai áldozataira emlékeztek a megyeszékhelyen, pénteken. A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület tagjai mécsesekkel tisztelegtek a Békéscsabai 101-es császári és királyi gyalogezred hősi halottai előtt.

Békéscsabán minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg az első világháborúban elesett hősökről a Szabadság téren található 101-es obeliszknél, amit a főként Békés megyeiekből álló gyalogezred egyik zászlósa készíttetett társai emlékére 1923-ban.

– Az obeliszkre fel voltak írva a nevek és azok a helyszínek is, ahol a 101-esk csatáztak. Az emlékművet aztán 1950-ben ledöntötték. Az egyesületünk egyik idős tagja elmondta, hogy ő itt volt, amikor ’56-ban kiásták. Több darabra tört az emlékmű, amit aztán helyrehoztak és a nép akaratából újból felállítottak – mondta el Mészáros Zsuzsanna, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület alelnöke.

A 101-es császári és királyi gyalogezred 1917. augusztus 2-án a keleti fronton harcolt az oroszok ellen, és pontosan ezen a napon vívták a legdicsőbb csatájukat az első világháborúban – mondta el a megemlékezésen a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke. A magyarok több lövészárokból űzték ki az oroszokat a Csernovic környéki ütközetben, ugyanakkor ez a győzelem csak azon az augusztusi napon 200 katona halálába került.

– Ezek derék csabai parasztlegények voltak, akiket belevittek egy olyan háborúba, amihez közük sem volt. Kivezényelték őket például Olaszországba, 2000 méter magas hegyekbe harcolni, miközben azelőtt hegyet sem láttak életükben. Megérdemelnek annyit, hogy minden évben augusztus 2-án eljöjjünk ide, és gyertyát gyújtsunk, koszorút tegyünk le, és gondolunk rájuk kicsit, hisz ők a legfontosabbat adták ezért a hazáért: az életüket – mondta el Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke.

A megemlékezésen a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnökeként Ugrai Gábor felidézte azokat az augusztusi eseményeket, amelyeket a háború éveiben átéltek a Békés, Csanád és Csongrád vármegyéből besorozott férfiak. A történelmi áttekintést követően a résztvevők mécseseket és koszorút helyeztek el az emlékműnél.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL