Látványos képeken a vadludak vonulása

2018. november 25. 11:12 | behir

Igazi látványosságban lehet része azoknak, akik mostanában Tatán és az Öreg-tó környékén járnak, hiszen vadludak ezrei érkeznek folyamatosan erre a területre, hogy fészeklő helyeiket elhagyva hazánkban töltsék a telet. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja szerint ősszel összesen 10 különböző vadlúd fajjal találkozhatunk, közülük a nyári lúd, a nagy lilik és a vetési lúd fordul elő a legnagyobb számban.  

 

A Filmdzsungel Súdió YouTube csatornáján élőben is követhető a madarak élete: 

 

A nyári lúd kivételével minden nálunk előforduló lúdfaj az északi tundrákon, Izlandon, vagy Grönlandon költ. A hazánkba érkező libák a biztonságot nyújtó nagyobb tavakon, folyók mellékágain töltik az éjszakákat, ahol akár több tízezres csapatok is összegyűlhetnek. A madarak reggelente kirepülnek a környező mezőgazdasági területekre és kukorica tarlókon, őszi vetéseken táplálkoznak. Ha nagy hideg és hó jön, akkor továbbállnak dél felé, de enyhe teleken végig kitartanak.

 

Vadludak repülnek Tatán, az Öreg-tó felett 2018. november 24-én. MTI/Bodnár Boglárka

 

 

Vadludak repülnek Tatán, az Öreg-tó felett 2018. november 24-én. Jobbra a tatai vár. 
MTI/Bodnár Boglárka

További programok »

Környezetvédelem

Együttműködésekben kell szabályozni a határokon átnyúló vízforrások problémáját

Fontos, hogy a kormányok nemzetközi együttműködések keretében szabályozzák a határokon átnyúló vízforrásokhoz való hozzáférést a konfliktusok megelőzése érdekében – hívta fel a figyelmet Kire Ilioszki, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága ügyvezető titkári hivatalának igazgatója a Budapesti Víz Világtalálkozó utolsó napján, csütörtökön.
2019. október 17. 18:41
FEL