Látássérültek számára teszik megismerhetővé a világűrt

2021. augusztus 7. 10:00 - 15:00
Helyszín: Csabagyöngye Kulturális Központ Békéscsaba Széchenyi utca 4.

Látássérültek számára teszi megismerhetővé a világűrt az ajkai székhelyű Bakonyi Csillagászati Egyesület. Az Űrbatyu l és ll programról már országosan ismertté vált civil szervezet az országban egyedülálló programját hamarosan tesztelik a látássérültek.

Három évvel ezelőtt a Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai elhatározták, hogy azokhoz is közel hozzák az univerzumot, akik saját szemükkel azt soha nem láthatnák. A csillagászok által tervezett eszközöket tapintva juthatnak ismeretekhez – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az egyesület.

Ivanics Ferenc elnök a módszerről szólva elmondta, hogy a fő lépés a tapintható makettek és modellek elkészítése volt. Ennek első elemeként kidolgoztak egy tematikát, amely részletesen bemutatja a bolygórendszerünket. A jelenlegi programban a naprendszer égitesteit mutatják be, közülük 46-ot választottak ki nyomtatásra, azok érdekes felszíni formájával, ismertebb krátereikkel, vulkánokkal, kanyonokkal egyetemben. Így a 3D nyomtatással összesen 77 modellt állítottak elő. A 3D nyomtatott elemek mellé 9 egyedileg készített modell került, valamint 3 valódi meteoritot és egy becsapódások során képződő, úgynevezett tektitet is bemutatnak.

A bemutatóhoz egyrészt egy kőmeteoritot választották, másrészt két vasmeteoritot, így a főbb típusokat a látássérültek is megismerik. A vasmeteoritok közül az egyik az argentin Campo del Cielo egy 3,5 kilogrammos példánya, a másik az amerikai Canyon Diablo. Az utóbbi azért került a gyűjteménybe, mert 3D nyomtatással elkészíttették mellé az arizóniai Barringer-krátert. A vasmeteoritoknak nemcsak a tapintásuk vagy a súlyuk, hanem a szaguk is érdekes, ezért is kerültek bele a tematikába. Egy negyedik, metamorf kőzet is része a tematikának, méghozzá egy tektit.

Egyes maketteket egyedi módon, kézzel készítette egyik tag, Surányi Zoltán. Két üstökös-modell és az aszteroida-becsapódás folyamatát bemutató hat tábla került ki a kezei közül. Az egyesület évekkel ezelőtt ajándékba kapott egy gittből készült holdfelszínt. Ez azt a területet ábrázolja az Esők Tengerén, ahová a Luna-2 űreszköz 1959-ben becsapódott, vagyis itt érte el először ember alkotta tárgy egy idegen égitest felszínét. Mind a 77 makettről rövid szócikket írtak amely tartalmazza a legfontosabb információkat rögzített hanganyag formájában.

A hanganyag az egyesület honlapjáról lesz elérhető QR-kód illetve NFC chip formájában, melyeket okostelefon segítségével lehet majd aktiválni, meghallgatni.

Látók számára is izgalmas a kiállítás, őket a színek is segítik az információszerzésben.  

 

További programok »

Kultúra

Kézműves foglalkozások a Békés Megyei Könyvtárban – galéria

A gyöngyhímzés, illetve -fűzés része a magyar néphagyományoknak, az egyes vidékek tradicionális ünnepi viseleteinek. Vannak elhivatott gyakorlói ennek a tevékenységnek. Kedden délelőtt a Békés Megyei Könyvtár egyik munkatársa invitálta az érdeklődőket a népművészeti programra.
13:24
FEL