Békéscsabán is bemutatták a Gondosóra programot

2023. október 18. 17:00 | Vincze Attila

A Gondosóra programról tartottak előadást a Csabagyöngye Kulturális Központban szerdán délután. Az Európában egyedülálló segélykérő eszközt és a hozzá kapcsolódó 24 órás diszpécser szolgáltatást minden 65 éven felüli magyar állampolgár ingyenesen igényelheti.

A rendezvényen személyesen nem tudott jelen lenni a térség országgyűlési képviselője, ezért a résztvevőket videóüzenet formájában köszöntötte. Herczeg Tamás elmondta, hogy a Gondosóra program egy olyan, a magyar kormány által biztosított, térítésmentes szolgáltatás, amely a hét minden napján, 0-24 óráig rendelkezésre áll és segít a bajba jutott időseken. 

Az esemény szervezője, Herczeg Tamás családi, szociális és egészségügyi tanácsadója a behir.hu-nak kiemelte: akár egyedül vagy párban él egy idős ember, mindenképpen nagy segítség lehet egy ilyen kis készülék a számára, hiszen, hogyha bármi történik vele, akkor egyetlenegy gomb megnyomásával segítséget tud kérni. 

– Békéscsabán is nagy az érdeklődés a gondosóra iránt, az idős emberek belátják, hogy szükségük lehet erre a segítségre és az eddigi megkeresések alapján is az derült ki, hogy sokan, akik már rendeltek és használták is, abszolút pozitívan jeleztek vissza róla – fogalmazott Pálfi-Rigó Krisztina.

Müller János, a Magyar Nyugdíjasok Egyesülete Országos Szövetségének alelnöke röviden ismertette a szolgáltatás előnyeit, majd a Gondosóráért felelős társaság ügyvezetője vette át a szót. Juhász Roland hangsúlyozta, hogy ez egy Európában egyedülálló kezdeményezés a jóléti szolgáltatások terén. Mint mondta, céljuk, hogy 2025 év végéig másfél millió felhasználót érjenek el a jelzőeszközzel. Maga a gondosóra igénylése rendkívül egyszerű: semmilyen rászorultság nem szükséges hozzá, de anyagi terhet sem jelent a felhasználóknak, minden 65 év feletti, magyar lakóhellyel rendelkező állampolgárnak egy regisztráció után ingyenesen jár a szolgáltatás.

– Egyetlen gomb van ezen a készüléken, amely elindítja a vészhívást, és utána a diszpécser központtal egy kétoldalú kommunikáció alakul ki, mellyel az ott dolgozó, egészségügyi végzettséggel rendelkező kollégák nyújtanak segítséget a bajba jutottaknak – részletezte a készülék működését. 

Az ügyvezető még arról beszélt többek között, hogy az eszköz GPS helymeghatározással is rendelkezik, így adott esetben a diszpécserszolgálat baj esetén továbbítani tudja az idős felhasználó pontos helyzetét a hatóságok felé. 

A Gondosóra programról korábban részletesen itt írtunk. 

 

Galéria

További programok »

FEL