Krea(k)tív szemléletek – Tesz-Vesz klub

2020. szeptember 19. 19:30 | Csiffáry Zsuzsanna

A sorozatban kreatív alkotókkal beszélgetünk, szakmájukat érintő kérdésekről. A gondolat közvetítéséhez egyéni szemléletmódra van szükség, amit számos lényegtelennek tűnő technikai lépés előz meg. Most a Tesz-Vesz alkotói klub tevékenységébe pillanthatunk be.

Pető Ibolya, a Jaminai Közösségi Ház vezetője elmondta, hogy nyáron rendezték meg a 6. Tesz-Vesz tábort 6 és 13 éves kor közötti gyermekeknek. A tábor ötletgazdája és megvalósítója Adorjánné Katalin rajztanár, aki mindig is foglalkozott a textillel. A szülők érdeklődésére kezdődött el a Tesz-Vesz klub szervezése. 

– A nagy érdeklődésre való tekintettel gondoltuk Adorjánné Katával, hogy létrehozunk egy felnőtteknek szóló műhelyt. Meghirdettük, és egy zárt csoportot hoztunk létre, ahol megkezdődtek az öteletelések, hogy mivel is foglalkozzunk. Az első alkalmon úgy gondoltuk, batikolással foglalkozunk – nyilatkozta a Jaminai Közösségi Ház vezetője. 

 

Szorgoskodók a Jaminai Közösségi Házban

 

– A résztvevők többsége elmondta, hogy otthonról hozták a főzés, varrás, hímzés szeretetét, így alakulhatott ki bennük az alkotói igény. Az állandó ténykedésre utalva lett Tesz-Vesz a klub neve is. Továbbá fontosnak tartom az ízlést a gondolkodásmódnak azt a formáját, ami a kreativitással függ össze. Esetünkben nem egy hobbi mintakövető foglalkozásokról van szó, itt mindig a rendelkezésre álló anyagokat vesszük figyelembe, azt egészítjük ki az adott személy készségével, technikai tudásával, hogy minden egyensúlyba kerüljön – tette hozzá Adorjánné Kata a klub szervezője. 

Mint mondta, három fontos alapelvet követnek a programsorozaton, ezek a tudatosság, a környezettudatosság és az újrahasznosítás.

A klubfoglalkozáson legutóbb 14 alkotni vágyó vett részt, akiknek felkészültségi foka eltérő. 

– 2006-ban ismertem meg a batikolást és a selyemfestést, amit nagyon jó terápiának is tartok. Szeretem látni, ahogy az anyag átváltozik, és hogy nem mindig tudom, mi lesz a végeredmény. Hatalmas élmény újra festeni itt a klubban, és úgy gondolom, hogy a batikoláson és a ruhafestésen kívül jó pár dolgot fogok még kipróbálni – mondta el Filipinyi Ágnes tűzzománcfestő. 

Szabó Vera a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban tanult és végzett grafika szakon. Hatást gyakorolt rá nővére, aki textilszakon végzett. 

– Textillel még nem dolgoztam, úgy éreztem ez nem az én világom. Viszont most édesanyámmal együtt jelentkeztünk a klubba, hogy alkossunk valami újat. Az utóbbi időben egyre többször hímzek – jegyezte meg Szabó Vera.

Galéria

 

 

 

 

 

 

 

 

További programok »

FEL