Krea(k)tív szemléletek: A kreativitás összeköti a világot

2020. október 28. 16:23 | Csiffáry Zsuzsanna

Sorozatunkban kreatív alkotókkal beszélgetünk a szakmájukat érintő kérdésekről. A gondolat közvetítéséhez egyéni szemléletmódra van szükség, amit számos, lényegtelennek tűnő technikai lépés előz meg. Alábbi beszélgetésünkben egy soproni kreatív alkotót kérdezünk, aki alkotás nélkül el sem tudja képzelni életét.

Friedrichné Takács Hajnalka soproni mérlegképes könyvelő, családanya. Életét átszövi a kreativitás. Az alkotót egy internetes oldal kreatív csoportjában ismertem meg, munkáinak igényes kivitelezése keltette fel a figyelmem.

– Hogyan indult el az alkotás útján?
– Varrással kezdtem, amit nem tanultam, egyszerűen tetszett, elkezdtem és jól ment. Nyári felsőket, majd kismamaruháim többségét is magam varrtam. A gyerekeim születése után  a nadrágfelhajtásnál, függönyök és terítők, baba sapkák készítésénél is hasznát vettem ennek a tudásnak.  Pár évvel ezelőtt merültem el  a kézműves dolgokban. Elkezdtem horgolni táskákat, tartókat és amigurumi figurákat. Ezt követte a szalagvirágozás, dekopázs szalvétatechnika, adventi koszorúk készítése és minden egyéb, ami ünnepi. Továbbá ragasztok, gyúrmával is dolgozok. Ami tetszik, azt tűzön-vízen át megcsinálom. A lehető leghamarabb beszerzem az alapanyagokat és ahogy időm engedi, neki is állok. A munkáimra sok pozitív visszajelzést, elismerést kapok, ami jó érzéssel tölt el. 

 

– A sok alkotói tevékenység közül melyik áll önhöz a legközelebb? 

– A felsoroltak  közül mindegyik. Ha valamit csinálok, azt nem tudom félgőzzel csinálni. Szeretem mihamarabb látni  a végeredményt, így képes vagyok sokáig fent lenni. Jó ötletnek tartom az internetes alkotócsoportokat, ahol megmutathatjuk, hogy miket készítünk itthon. 

 

Galéria

 

– Adorjánné Kata békéscsabai rajztanár előző beszélgetésünkben azt mondta, hogy "a kreativitás számtalan jó megoldást tesz lehetővé az életünkben. A kreativitás az ember egyik legfontosabb képessége! Az élet minden területén szükség van rá! A rugalmasságunk egyik összetevője." Mit gondol, a kreativitás formálja a személyiségünket? 

– Azt gondolom, hogy igen. Hétköznap dolgozok, háztartást vezetek. Emellett internetről és magamtól képzem magam. Többek között magamnak készítem a műkörmömet, hajamat. Mindemellett az alkotói szellem az egész otthonunk hangulatán is meglátszik. Kreativitás nélkül el sem tudom képzelni az életünket, és mindig van mit tanulni, amivel az ember több és értékesebb lehet.
 
– Van hétköznapi hőse, akire valamilyen okból felnéz?
– A barátnőm férje. Itt Sopronban sokat tesz más emberekért, legyen szó anyagi, szellemi, lelki nélkülözésről. Munkájának köszönhetően a nehéz sorsú emberek lakhatási körülményeit teszik munkatársaival együtt emberhez méltóvá.
 
– Most min dolgozik?
– Készülök a karácsonyra, így egy horgolt hópelyhet készítek, amit még vár a keményítés. Többet készítek, a fánkat díszíti majd. 
 

 

FEL