Krea(k)tív szemléletek: Szűcs-Szabó Lilla a divattervezésről

2020. szeptember 22. 18:31 | Csiffáry Zsuzsanna

Sorozatunkban kreatív alkotókkal beszélgetünk, a szakmájukat érintő kérdésekről. A gondolat közvetítéséhez egyéni szemléletmódra van szükség, amit számos lényegtelennek tűnő technikai lépés előz meg. Szűcs-Szabó Lilla divattervező, mindig is művészi pályára készült, de a divattervezést egy véletlennek köszönheti. Erről mesélt nekünk.

Szűcs-Szabó Lilla a Harsányi János Főiskolán kezdte tanulmányait kézműves szakon.  Viszont az első félévben megszűnt az iskola, így a Metropolitan Egyetemen divattervező szakán folytatta az alap- és mesterképzést is. Elmondta, hogy a célközönségük leginkább social médiából, online magazinokból és ajánlásokból tájékozódik. Ismerestégünk révén tegeződünk. 

– Sok divattervező alapít saját céget, márkát a szakma nehézségei ellenére. Te hogy indítottad el a saját márkádat? 

– Nehéz a szakma, ugyanis csak az marad életben ezen a pályán, aki az egyedi látásmódját át tudja alakítani populárissá.  Ez sem garancia, mindig meg kell tudni újulni. A márkám létrehozása a Metropolitan Egyetemhez köthető. Két csoporttársammal kezdtünk egyedi esküvői ruhákat tervezni és készíteni. Az ellenkezőjét szerettük volna csinálni annak, amit a szalonokban kapni lehet. A nők kényelmét vettük alapul, abroncsok, merevítők nélküli, könnyű légies ruhákat készítettünk, amelyekben egész este természetesen tudnak létezni a menyasszonyok.

– Nagyon nehéz a tökéletes anyagválasztás is. Ti milyen anyag mellett döntöttetek? 

– Mi főleg csipkékkel, selymekkel, dusessszel, tüllel dolgozunk.  Azt azért hozzáteszem, hogy teljesen a lányok ízlésétől függ az anyagválasztás is. Gyakran készítünk többrészes ruhát, aminek a felső részét később is hordhatjak más alkalomra, de készítettünk már nadrágos variációt is.

Milyen út vezet egy-egy ruha kivitelezésig?

– Először megismerkedünk a vendégeinkkel. Az igényük, stílusuk alapján elküldjük nekik az elkészült ruhaterveket. Ezekből az elkészült tervekből tudnak választani. Ezután próbaruhát készítünk amit ha  a megrendelő is jóváhagy, hozzálátunk az igazi ruha előállításához. Főleg olyan 20-30 közötti nők járnak hozzánk, akik szeretnének egyedi ruhát viselni, és az egyszerűbb természetesebb fazonokat kedvelik. Van egy alapkészletünk, korábbi kollekciónk és vannak fotózásokra készített ruháink. Ha egy megrendelő bizonytalan, akkor ezekből az alapkészletekből fel lehet próbálni bármelyik darabot.  

 

További programok »

Itthon

A járvány ellenére is Békéscsabára várták a kolbászkedvelőket

Idén elmaradt Magyarország egyik legnagyobb gasztro-kulturális rendezvénye, a Csabai Kolbászfesztivál, de a szervezők nem mondtak le teljesen a programról. Kicsit másképp, kevesebb résztvevővel és a biztonsági szabályokat betartva, Malac a jégen névvel készültek rendezvénnyel a Csabai Rendezvénypajtában.
11:38
FEL