Krea(k)tív szemléletek- Animációk magyar kivitelezésben

2021. február 20. 17:48 | Csiffáry Zsuzsanna

Sorozatunkban kreatív alkotókat mutatunk be! Picit kutakodtam az animációk világában, és ezúttal két animációgyártó kerül a középpontba! A figuralistást tekintve két ellenpólust mutatok be, méghozzá Farkas Julit az első magyar animációs alkotót, aki kisfilmet készített az Adult Swim Smalls projektjében, valamint Rontó Lilit, aki Kosztya Proletárszkij történetét rajzolta le.

A bevett animációs formák és kanonizált történetek mellett merészebb, polgárpukkasztóbb, kísérletezőbb és szabadabb tartalomra is szükség van, amiben szabadon alkothatnak a művészek. Erre jött rá az Adult Swim, illetve arra is ráérzett a csatorna, hogy az animációk csak gyerekeknek szólhatnak és a mainstreambe emelte a felnőtteknek szóló darabokat. Dave Hughes, az AS producere szerint a Smalls projektek szuper lehetőséget jelentenek új ötletek kipróbálására, és nem mellesleg új alkotók megismerésére, akik aztán később dolgozhatnak a csatornánál.

Itt jön képbe Farkas Juli, akit az Adult Swim csapata keresett meg. Juli először egy minisorozat ötletét mutatta meg nekik, de a keret végül egy kisfilmre volt elég, és ez lett a Big Crunch.

A Big Crunch egy teljesen spontán, szabad asszociációs vizuális őrület, melyben a különböző szituációkat a morfolódó alakok kötik össze egyetlen folyamatos jelenetté. Az események a jövőben - vagy a múltban történnek. Addiktív, intenzív és futurisztikus jelenetek épülnek egymásra, mindehhez pedig egy különös, sötét hangulatú világ társul. Mókás karakterek és helyek, változó fizikai állapotok és mitológiai szimbólumok találkoznak ebben a szürreális világban. A kétperces kisfilmet teljes egészében Farkas Juli készítette, a hangdizájnját pedig Lukács Péter Benjámin kreálta. 

 

Farkas Juli_szörnytény

 

A VERZIÓ programja Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválja. Rendszerint műsorában a legizgalmasabb és legaktuálisabb nemzetközi és hazai témákat dolgozza fel. 2020 őszén a "Közelebb egymás valóságához" címet kapta a rendezvény. A jelenlegi digitális fejlődés – a járványhelyzet alatt különösen –  könnyen elszigeteltté teszi az embert, ezért rendkívül fontos a saját nézőpontból való kilépés képessége, amely lehetővé teszi egymás valóságának felfedezését és megértését. A VERZIÓ célja ezért az, hogy az ötven dokumentumfilmen keresztül új perspektívákat mutasson be, segítsen valóságként elfogadni és megérteni egymás életét, arról hírt adni.

Az őszi fesztivál magyar versenyprogramjában látható a Kosztya Proletárszkij. 2009. június 19-én a szentpétervári Botkin kórházban Kosztya Proletárszkij, droghasználó és HIV/AIDS aktivistáról szól. A filmet itt lehet megnézni ingyenesen. A kézzel rajzolt animációs dokumentumfilm Kosztya és édesanyja, Irina eredeti interjúit használja fel, hogy felhívja a figyelmet az embertelen börtönkörülményekre. A 30 perces rajzfilmet a Jogriporter Alapítvány készítette, Anya Sarang narrálta, Takács István Gábor rendezte és Rontó Lili rajzolta. 

 

Rontó Lili_Kosztya Proletárszkij

 

 

További programok »

Kultúra

Zajlik az élet a Jókai színházban

A Békéscsabai Jókai Színház augusztus elejéig zárva tart, azonban a munka egész évben folyamatos. A Déryné Programmal az ország 18 településére utaznak, emellett a Szarvasi Vízi Színházba is több előadást visznek. Ezt követően a tervek szerint október végéig bepótolják az évad eddig elmaradt bérletes előadásait, majd novembertől kezdetét veszi az új évad.
2021. július 28. 16:48
FEL