Közel 300 gyermek lisztérzékenységét vizsgálják Gyulán

Egy kis nyomás, öt perc és már ki is derül, hogy lisztérzékeny-e a gyermek. Az Egészséges Városért Közalapítvány 2014 óta foglalkozik a lisztérzékenységgel. A gyulai alapítvány minden évben végez szűrést szülői beleegyezés után az általános iskolák első osztályosai körében.

 

 

Ezúttal a Nicolae Balcescu Román Általános Iskolába érkezett a szűrőcsapat, akik pár perc alatt elvégzik a vizsgálatot.

A város polgármestere elmondta: nagyon fontos, hogy a szakemberek minél korábban felfedezzék az érzékenységet. Görgényi Ernő hangsúlyozta: az önkormányzat a szűrőprogram kezdete óta támogatja a kezdeményezést. A városvezető azt is kiemelte, hogy tavaly 196 első osztályos kisdiák vett részt a szűrésen, közülük kettőnél mutatták ki a lisztérzékenységet.

Ebben az évben 269 első osztályos diák szülei egyeztek bele a szűrővizsgálatokba Gyulán. Egy gasztroenterológus szakorvos a vizsgálat előtt elmondta, hogy érdemes részt venni ezeken a szűréseken, hiszen fájdalommentesek és nem utolsó sorban ingyenesek is. Dr. Bódi Piroska kiemelte: komoly problémákat okozhat a lisztérzékenység, amit ha időben felfedeznek, a késői szövődmények elmulaszthatók.

Megosztás:

Címke: , , , ,