A lisztérzékenységet szűrik a gyulai általános iskolások körében

2021. szeptember 7. 16:13 | Papp Ádám Sándor

Lisztérzékenység szűrést végeztek gyulai gyermekek körében a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Gyermekosztályának szakemberei kedden. A szűrő program 2014 óta működik a békési fürdővárosban, ahol ebben a tanévben több, mint 500 első és második osztályos diákot vizsgálnak.

A szakemberek az Implom József Általános Iskolában végezték el a vizsgálatot kedden, ahol a szúrástól számított tíz percen belül már az eredmény is kiderült. A lisztérzékenységet kiszűrő vizsgálatokat 2014 óta végzik Gyulán, az első osztályosok körében. A program az elmúlt tanévben a járvány miatt elmaradt, így idén mintegy 500 elsős és másodikos diákot vizsgálnak.

– Családbarát önkormányzatként elkötelezettek vagyunk az egészségmegőrző programok iránt. Nagyon jó kezdeményezés volt a gyulai gyermekosztály részéről, hogy cöliákia szűréseket indítsunk. A lisztérzékenység szűrés nagyon fontos, hiszen kisgyermek korban már feltárja azt a betegséget, amelyet ha kellő időben kezelni kezdenek, akkor később súlyos betegségeket előzhetnek meg vele – emelte ki Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere.

A Pándy Kálmán Tagkórház gyermekgyógyász főorvosa elmondta: lisztérzékenységet négy gabonaféle: a búza, az árpa, a rozs és a zab fehérjéivel szembeni túlérzékenység okoz. Dr. Bódi Piroska arról is beszélt, hogy Magyarországon minden századik ember lisztérzékeny. Az általuk elvégzett szűrővizsgálatokkal minden nyolcvanötödik érintett fiatalnál felismerik és kezelni tudják a betegséget.

– A fel nem ismert vagy kezeletlen lisztérzékenységnél a leggyakoribb tünet a csontritkulás megjelenése, daganatos betegségek, valamint a vékony-és vastagbél daganatok, továbbá az elhúzódó vérszegénység, a nem megfelelő testi fejlődés és a szellemi leépülés, valamint a kisagy károsodása következtében mozgászavar megjelenése – ismertette a szakember.

A főorvos hozzátette: abban az esetben, ha a teszt pozitív eredményt mutat, a gyerekeket további vizsgálatoknak vetik alá. Amennyiben a diák lisztérzékeny, úgy a családja többi tagját is szűrővizsgálatokra invitálják.

További programok »

FEL