Megkezdődött a első osztályosok lisztérzékenységi szűrése Gyulán

2023. október 12. 07:26 | Kovács Andrea

2014 óta valamennyi gyulai általános iskola első osztályos diákjánál elvégzik a lisztérzékenységi szűrést annak érdekében, hogy a betegség minél korábbi felismerésével megelőzzék a cöliákia szövődményeinek kialakulását.

Az elmúlt 9 évben több mint 2300 gyulai gyermeknél végezték el a lisztérzékenységi vizsgálatot, évente átlagosan 200 első osztályosnál, közülük 2-4 esetben született olyan eredmény, amely alapján alaposabb kivizsgálást javasoltak a szakemberek, hogy valóban fenáll-e a betegség.

– Gyula város önkormányzata azért is támogatja az Egészséges Városért Közalapítvány koordinálásában megvalósuló programot, hogy általánosságban a szűrővizsgálatok, a megelőzés jelentőségét nyilvánvalóvá tegyük. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, nekünk is tennünk kell magunkért annak érdekében, hogy az egészségünket megőrizzük. A legjobb, ha már kisgyermekkorban elkezdődnek a szűrővizsgálatok, amelyek segítségével megelőzhetők a későbbi, komolyabb megbetegedések – emelte ki Görgényi Ernő polgármester.

 

 

Az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnökségi tagjaként a lisztérzékenységi szűrést dr. Bódi Piroska, a Békés Vármegyei Központi Kórház gasztroenterológus főorvosa koordinálja és az Egészségfejlesztési Intézet munkatársai végzik az általános iskolákban.

– Mint minden betegségnél, ahol szűrővizsgálat történik az a cél, hogy minél korábbi szakaszban, még tünetmentes állapotban felismerjük, hiszen hatékony kezeléssel a szövődmények, illetve a súlyos klinikai tünetek is megelőzhetőek. A lisztérzékenység is ilyen, viszont ha időben kiszűrjük és ezt követően a kórházi vizsgálatok is megerősítik a cöliákiát, akkor megfelelő kezeléssel és életmódváltással tünetmentessé tudjuk tenni és akár meg is tudjuk gyógyítani zárta gondolatait a szakember.

További programok »

Gyula

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL