Daganatos betegséget okozhat a lisztérzékenység kései észrevétele

2022. szeptember 28. 16:17 | Szabó Judit

Gyula városában régi hagyománya van a lisztérzékenységi szűrésnek. Ezt a város minden olyan általános iskola első osztályos gyermekeinél elvégzik, ahol a szülők beleegyeznek a tesztbe.

Az önkormányzat 2014-ben indította el először a programot. Az egészségügyi akciósorozat dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumi elnöke valamint dr. Bódi Piroska főorvos közreműködésével vette kezdetét. Azóta a város a 2020-as év kivételével minden esztendőben elvégzi a szűréseket a védőnők segítségével. 

– A koronavírusjárvány miatt akkor nem lehetett, de az elmaradt szűrést tavaly bepótoltuk, 2012-ben leteszteltük a kimaradt első osztályosokat. A programban eddig több, mint kettőezer gyulai gyermek vett részt – fogalmazott Alt Norbert alpolgármester

Idén 207 gyermeket gyermeket szűrtek, a vizsgálatot a Gyulai Magvető Református Általános Iskolában kezdték el. Az elmúlt kilenc évben harminchat esetben állapították meg a lisztérzékenységet. dr. Bódi Piroska gasztroenterológus főorvos elmondta, hogy nagyon fontos még ilyen korban kiszűrni az esetleges érzékenységet, hiszen ilyenkor még sok esetben tünetmentes. 

– A lisztérzékenység esetében azért nagyon fontos, mert későbbi életkorban elsősorban, felnőttkorban megjelenő szövődményeket tudunk megelőzni. Ezek a szövődmények leggyakrabban a béldaganatos megbetegedések, csontritkulás megjelenése vagy akár a kisagy sorvadás lehet – emelte ki dr. Bódi Piroska

A szűrésen egy gyortesztet használnak, melnyek során egy pici lándzsával átütik a bőrt. Két csepp vérmintával már elvégezhető a teszt, melynek nyolc-tíz perc az eredménye. Ha pozitív eredményt találnak, akkor értesítik a szülőt, hogy keresse fel a gyermek gasztroenterológiai szakrendelést, a pontos kórisme felállításához.

További programok »

FEL