Életet menthet az EpiPen

2022. január 25. 14:12 | Erdei-Kovács Zsolt

Minden gyulai oktatási és nevelési intézményben hozzáférhető lesz a súlyos allergiás reakciók sürgősségi kezelésére alkalmazható EpiPen oldatos injekció – minderről Görgényi Ernő polgármester és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke adott tájékoztatást.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnöke még a tavalyi évben kezdeményezte, hogy Gyula oktatási és nevelési intézményeiben (összesen 27 intézményben) legyen hozzáférhető az EpiPen oldatos injekció, előre töltött tollban. Az életmentő eszköz rovarcsípések vagy marások, ételek, gyógyszerek és egyéb allergének által kiváltott súlyos reakciók, valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható.

Az EpiPen és az Epipen Junior auto injektor azonnali alkalmazásra szolgál olyan betegek számára, akiknél igazoltan magasabb az anafilaxia fellépésének kockázata, ideértve azokat a betegeket is, akiknek korábban már volt ilyen súlyos reakciójuk. Mint a gyulai városháza ovális termében tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a közelmúltban történt tragikus haláleset – melynek során mogyoróallergia miatt vesztette életét egy 7 éves fővárosi kisfiú – is rávilágított arra, mennyire fontos az, hogy az oktatási intézményekben rendelkezésre álljon ez a gyógyszer.

Az EpiPen két dózisban kerül forgalomba:

  • 30 kg feletti gyerekeknek (EpiPen 300 µg oldatos injekció előre töltött tollban) – ebből a fajtából 15 darabot szerzett be a gyulai önkormányzat
  • 15-30 kg súlyú gyerekeknek (EpiPen Junior 150 µg oldatos injekció előre töltött tollban) – ebből pedig 12 darabot szereztek be

A helyhatóság közlése szerint a múlt évre tervezték a beszerzést és az átadást is, azonban a koronavírus-járvány miatt ez csak most történhetett meg. A nagyobb hatóanyag-tartalmú készítmények már Gyulán vannak, a kisebb dózisú készítmények is hamarosan megérkeznek. A hét végéig mind a 27 nevelési, oktatási intézménybe eljuttatják az EpiPeneket. A gyógyszerek beszerzését lebonyolító Egészséges Városért Közalapítvány működését Gyula Város Önkormányzata finanszírozza.

Az EpiPen ára darabonként 16 ezer forint, a beszerzést, utánpótlást a gyulai önkormányzat finanszírozza - Fotó: Petróczki Gábor

 

Az EpiPen ára darabonként 16 ezer forint. A gyógyszer rövid lejárati határ idejű, az alapítvány folyamatosan ellenőrizni fogja, hogy az intézményekben legyen olyan, ami beadható belőle, továbbá gondoskodni fognak az utánpótlásról is. Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed kérdésünkre elmondta, tudomása szerint megyei szinten bizonyosan, országos szinten pedig valószínűleg egyedi kezdeményezésről van szó.

Kérdésünkre azt is kifejtette, hogy például a kalcium beadása súlyos esetben kifejezetten káros és veszélyes lehet, ezért gyakorlatilag tilos. Enyhébb esetben ártani nem árt, azonban nem is használ, ezért teljesen felesleges próbálkozni vele. Amennyiben rendelkezésre áll a megfelelő eszköz és a gyógyszer beadása megtörtént, akkor is mindenképpen értesíteni kell a mentőket, hívni kell a 112-es számot. Mint megtudtuk, két oktatótoll is rendelkezésre áll, amelyek segítségével a használatot lehet elsajátítani.

Fontos az eszköz szakszerű használata, de egyben rendkívül egyszerű is: az életmentő gyógyszer ruhán keresztül is beadható, a comb külső felületére merőlegesen kell vele határozottan szúrni, majd stabil oldalfekvésbe szükséges helyezni a beteget. Ezen kívül vannak más tennivalók is, amelyeket ezen cikkben nem részletezünk. Ha valaki hasonló helyzettel találkozik, mindenképpen értesítse a mentőket.

További programok »

FEL