Újabb adag EpiPen-injekciókat adtak át a gyulai oktatási intézmények vezetőinek

2023. április 5. 16:07 | Kovács Andrea

Ismét EpiPen-injekciót kaptak azok a gyulai oktatási-nevelési intézmények, amelyekben lejárt a korábban kapott készítmények szavatossági ideje. Az iskolák a súlyos allergiás reakció jelentkezésekor életet mentő szert az országban az elsők között kapták meg az Egészséges Városért Közalapítványtól 2022-ben. Az egy éve indított programmal ezidáig két gyermek életét is sikerült megmenteni.

Az EpiPen programot Gyulán dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke kezdeményezte.  

– 2022. januárjában egy 7 éves kisfiú Újpesten, mogyoró allergia következtében vesztette életét. Mi ezt követően adtuk át az első adag életmentő injekciókat az oktatási intézmények képviselőinek. A város valamennyi oktatási-nevelési intézménye részt vesz ebben a programban, függetlenül attól, hogy ki a fenntartója. Most a nyilvánosság előtt szerettük volna kicserélni a lejárt szavatosságú készítményeket, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy mindenki figyeljen az injekció lejárati idejére – mondta el Görgényi Ernő polgármester. Kiemelte: a szernek semmilyen veszélye nincs, de szükség esetén életmentő lehet.

 

– Az anafilaxiás sokk másodperceken belül kialalkulhat és életet veszélyzetető állapot, ezért nagyon fontos gyorsan cselekedni. Ha a tüneteket mutató gyermek vagy felnőtt megfelelő időben megkapja az EpiPent, akkor az életét meg tudjuk menteni. Természetesen ezt követően a mentőszolgálatot is értesíteni kell – tájékoztatott az életmentő injekció használatáról dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed osztályvezető főorvos, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke. – Gyulán példaértékű az összefogás, minden pedagógus szívvel és lélekkel fogadta az injekciót. Ezidáig két gyermek és több felnőtt életét sikerült megmenteni a készítménnyel a fürdővárosban és környékén. Az emberi élet felbecsülhetetlen értékű, ha tízévente csak egy tragédiát sikerül megakadályozni a készítmény használatával, már megérte.

 

 

Az újabb adag EpiPen-injekciókat átadó ünnepségen virágcsokorral köszöntötték Dobay Brigittát, a gyulavári Bay Zoltán Általános Iskola Tagintézmény megbízott tagintézmény-vezetőjét és Somogyi Csillát, az 5. számú Általános Iskola iskolatitkárát. A gyulai oktatási intézményekben ők ketten használták már az életmentő injekciót.

– 2022 január végén kaptuk meg az EpiPent és április 12-én már használnunk  is kellett. Testnevelés órán a gyerekek kint voltak az udvaron, és az egyik kislányt a nyakán megcsípte a darázs. Szólt, hogy nem érzi jól magát, kezdett dagadni az arca, nehezebben nyelt és nagyon meg volt ijedve. Igazából nem volt időm gondolkodni, azonnal cselekedtem és egy határozott mozdulattal beadtam a combjába az injekciót, 5 másodpercig rajta tartottam, majd lefektettük a kislányt, hívtam a mentősöket és értesítettük a kislány édesanyját – idézte fel a történteket Somogyi Csilla.

 

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
15:11
FEL